«Πρωταγωνιστές στη συμμαχία των 17 για το Τέταρτο ΚΠΣ»

«Πρωταγωνιστές στη συμμαχία των 17 για το Τέταρτο ΚΠΣ»

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμαχία των 17 κρατών-μελών θέλει να συγκρατήσει η Ελλάδα, πιστεύοντας πως έτσι θα κατορθώσει να διασφαλιστούν σε υψηλό επίπεδο οι εισροές στη χώρα κατά την επόμενη εξαετία, παρά την είσοδο δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει στην «K» ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, επισημαίνοντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Τσεχία και τις έντονες κινήσεις που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.

Μετά και την άδοξη λήξη της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που δεν κατόρθωσε να βρει λύση, προκαλώντας μια βαθιά ρήξη στους κόλπους της Ενωσης, παρατηρείται σημαντική κινητικότητα στο θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, δηλαδή του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διάστημα 2007-2013. Τώρα, η βρετανική προεδρία καλείται να υποβάλει τη συμβιβαστική της πρόταση.

«Θεωρούμε σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν γρήγορα σε μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει τη σημασία της πολιτικής της συνοχής, τον δίκαιο επιμερισμό του κόστους της διεύρυνσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Πράγα.

Η τελική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας έφτανε τον συνολικό προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο 1,056% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των 27, καθώς συνυπολογίζεται και η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Κράτη σαν το Ηνωμένο Βασίλειο (προεδρεύον, σήμερα), την Ολλανδία και τη Σουηδία επέμειναν πεισματικά στον περιορισμό του προϋπολογισμού στο 1%. Τελικά, η αδιάλλακτη στάση της Βρετανίας στο θέμα των επιστροφών, οδήγησε τη Σύνοδο σε ναυάγιο και τις προτάσεις του Λουξεμβούργου στον κάλαθο των αχρήστων. Τώρα, αναμένεται μια νέα δέσμη ιδεών από τη βρετανική προεδρία, για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ενωσης για το 2007-2013, με ορατό τον κίνδυνο για την Ελλάδα και τα μικρότερα κράτη της Ενωσης να περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες για τη συνοχή.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, μέσω και του καθ’ ύλην αρμόδιου, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη έχει σχεδιάσει από την αρχή του καλοκαιριού και υλοποιεί τις επόμενες κινήσεις της, έχοντας στις βαλίτσες της ταξίδια στην Αυστρία (αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. μετά τη Βρετανία) και τη Γερμανία, όπου ο κ. Βαληνάκης συμμετείχε στο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU, ετοιμάζεται ν’ ανέλθει στην εξουσία). Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Βαληνάκης έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τους ομολόγους του από την Ισπανία και την Πορτογαλία, που μοιράζονται, σε μεγάλο βαθμό, τις ανησυχίες της Αθήνας για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ισως από τα πλέον δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης να είναι η επιδίωξη της χώρας μας, εκείνες οι ελληνικές περιφέρειες -που για καθαρά στατιστικούς λόγους, λόγω της ένταξης φτωχότερων κρατών, μένουν εκτός Στόχου 1- να συνεχίσουν για ένα ακόμη διάστημα να λαμβάνουν ορισμένους πόρους.

Για τους στόχους, τη στρατηγική και τις προσδοκίες επίτευξής τους ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης παραχώρησε στην «Οικονομική Καθημερινή» τη συνέντευξη που ακολουθεί.

«Να κερδίζουμε πόρους, οικονομικούς και πολιτικούς, στην E.E.»

– Η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σ’ αποτυχία. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα οδηγηθούμε σε λύση στο διάστημα της βρετανικής προεδρίας;

– Δεν μπορώ να ξέρω αν θα οδηγηθούμε σε λύση στη βρετανική προεδρία. Δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη η συμβιβαστική της πρόταση. Ομως οφείλουμε να είμαστε, και είμαστε, έτοιμοι. Επειτα από μια σειρά από διμερείς επαφές της προεδρίας με τα κράτη-μέλη, οι θέσεις και οι προβληματισμοί όλων, καταγράφονται ξανά από την αρχή, δυστυχώς. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι το πολιτικό και το οικονομικό πλαίσιο σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι το καλύτερο. Είχαμε μόλις πριν από λίγο καιρό την απόρριψη του σχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης στη Γαλλία και την Ολλανδία, την αποτυχία εξεύρεσης μιας λύσης για τα δημοσιονομικά, όταν στο τραπέζι υπήρχε μια σχετικά καλή συμφωνία για τις επιδιώξεις μας. Εχουμε τώρα ένα «σφίξιμο» παντού και μια κακή διεθνή οικονομική συγκυρία με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Αυτή βάζει πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη στα κράτη-μέλη, ώστε ορισμένα να είναι πολύ πιο αρνητικά στη χρηματοδότηση κοινών πολιτικών. Και υπάρχει, βέβαια και ο γνωστός σκεπτικισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τη μελλοντική διεύρυνσή της. Η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται ενεργά για μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες της Ευρώπης ότι η Ευρώπη προχωρά, αλλά και στους Ελληνες πολίτες, ότι η Ελλάδα κερδίζει. Οχι μόνο πόρους, αλλά και πολιτικά, αφού παίρνει πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει την Ευρώπη του αύριο.

– Την εβδομάδα που πέρασε συνοδέψατε τον πρωθυπουργό στην Πράγα και επισκεφτήκατε την Αυστρία. Το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της E.E. ήταν στην ατζέντα και των δύο επισκέψεων. Τι προέκυψε από αυτές τις συναντήσεις;

– Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε το προηγούμενο έτος στη διαμόρφωση μιας μεγάλης συμμαχίας 17 κρατών, για την υποστήριξη των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καταφέραμε να αντιτάξουμε μια ισχυρή θέση, απέναντι στην πρόταση των 6 «πλούσιων» κρατών-μελών της Ε.Ε., που ήθελαν ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό της τάξης του 1% του ΑΕΠ της. Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί σήμερα αυξημένες ευθύνες. Αποτελεί ένα σοβαρό διαπραγματευτικό παράγοντα που κινείται στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής. Ζητάει δηλαδή περισσότερους πόρους για τη συνοχή και τη σύγκλιση. Πολλές μεσαίες και μικρές χώρες της Ενωσης, μας δήλωσαν πως επιθυμούν τη συνέχιση της πρωτοβουλίας των 17. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Πράγα και η δική μου στην Αυστρία είναι μέρος του προγράμματος επαφών μας με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη. Ενδυναμώνουμε τώρα και τις σχέσεις μας με την ομάδα των χωρών Visegrad (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία). Ακόμα όλο το καλοκαίρι, τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και οι πρέσβεις στους εταίρους μας είχαν συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων με τους ομολόγους τους. Την επόμενη Τετάρτη, έχω προσκαλέσει να έρθουν στην Αθήνα οι ομόλογοί μου απ’ την Ισπανία και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών και των συντονισμένων προσπαθειών που ξεκινήσαμε μαζί, πριν από ένα χρόνο, και που οδήγησαν στη συγκρότηση της ομάδας των «17». Στα μέσα του Σεπτεμβρίου θα έχουμε συνάντηση με την τρέχουσα βρετανική προεδρία για να δούμε από πρώτο χέρι πώς σκέφτεται να προχωρήσει. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και προχωράμε βάσει αυτού.

– Ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αυτήν την φορά, αφού μετά το αδιέξοδο της Συνόδου του Ιουνίου, δεν υπάρχει ασφαλώς «δεδικασμένο». Τα 20 δισ. που είχε εξασφαλίσει τότε η Ελλάδα δεν σημαίνουν τίποτα. Τα πάντα ξεκινούν απ’ την αρχή; Και μάλλον με δυσμενέστερες συνθήκες.

– Αυτό είναι σωστό. Οπως έχω πει και στο παρελθόν, σε μια διαπραγμάτευση που συνεχίζεται -και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον- τίποτε δεν θεωρείται εκ προοιμίου χαμένο ή κερδισμένο. Αλλά πιστεύω πως έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητοι χειρισμοί, ώστε σήμερα να υπολογίζονται περισσότερο οι θέσεις μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το κλίμα ήταν και είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τις μικρές χώρες και βέβαια για την Ελλάδα. Ακούγαμε πολλούς στο εξωτερικό να μιλούν για ελληνικές αδυναμίες όλα αυτά τα 20 χρόνια της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και ότι οι νέοι πόροι θα πρέπει να πάνε αποκλειστικά στις νέες χώρες. Η τελευταία διαπραγμάτευση, ακόμη και αν δεν μας ικανοποιούσε απολύτως και ακόμη και αν δεν ολοκληρώθηκε, κατόρθωσε να ανακόψει αυτήν την λογική. Και να πιέσει στην κατεύθυνση ότι η ελληνική ανάπτυξη ενδιαφέρει πολιτικά το ίδιο με την ανάπτυξη και των νέων μελών. Και το θέμα δεν είναι τι έγινε στο παρελθόν, αλλά πώς εννοούμε αυτή την Ενωση. Αν θέλουμε δηλαδή μία Ενωση αλληλεγγύης που βασίζεται σε αρχές ή μια Ενωση όπου ο καθένας σκέφτεται μόνον τον εαυτό του. Οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν. Θέλουμε το πρώτο. Θέλουμε μία Ευρώπη αλληλεγγύης, πολιτικά ισχυρή, μία Ευρώπη μέσα στην οποία θα πετύχουμε να συγκλίνουμε με τις άλλες, πλουσιότερες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή