Κομισιόν: Ανοιχτά τα επαγγέλματα στις χώρες της Ε.Ε.

Κομισιόν: Ανοιχτά τα επαγγέλματα στις χώρες της Ε.Ε.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των «κλειστών» ελεύθερων επαγγελμάτων αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα αποβλέπουν, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, στην «κατάργηση «απαρχαιωμένων» κανόνων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών και, ως εκ τούτου, επιβαρύνουν άνευ λόγου και αιτίας τον καταναλωτή».

Οι τομές εστιάζονται σε έξι επαγγέλματα: τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους φαρμακοποιούς, τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς.

Ως παραδείγματα ξεπερασμένης νομοθεσίας στον τομέα αυτόν, η Επιτροπή αναφέρει την απαγόρευση της διαφήμισης των «κλειστών» επαγγελμάτων, που περιορίζει εν τέλει και την ενημέρωση των καταναλωτών, αλλά και την επιβολή διατίμησης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, κάτι που επίσης παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 25 κράτη-μέλη μόνο τρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Βρετανία, έχουν ήδη καταγράψει ουσιώδη πρόοδο. Τα υπόλοιπα κράτη είτε βρίσκονται σε διάφορα στάδια της εξέτασης της κατάστασης εν όψει μιας μελλοντικής λήψης αποφάσεων είτε, όπως η Ελλάδα, απλώς δεν έχουν κάνει τίποτε, κάτι που μάλιστα αποδίδεται στην έλλειψη θέλησης τόσο από πλευράς πολιτικού κόσμου όσο και εξαιτίας των αντιδράσεων των ίδιων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα, η Επιτροπή επανέρχεται στην περίφημη οδηγία της περί «υπηρεσιών», που τόσες αντιδράσεις προκάλεσε, επιμένοντας στην απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών από επαγγελματίες άλλων κρατών-μελών, είτε αυτοί είναι εγκατεστημένοι στη χώρα είτε όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή