Προτάσεις ΣΜΕΧΑ για εποπτεία και προστασία των επενδυτών

Προτάσεις ΣΜΕΧΑ για εποπτεία και προστασία των επενδυτών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, θα έχει αύριο το απόγευμα η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ. Τα μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου των χρηματιστών αναμένεται να υποβάλουν στον κ. Αλογοσκούφη προτάσεις και λύσεις: α) για την ισονομία μεταξύ των τραπεζών και ΑΧΕΠΕΥ και μεταξύ Ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ και ξένων ΑΧΕΠΕΥ, β) για να εφαρμοσθεί κοινή συντονισμένη εποπτεία για τον αρτιότερο έλεγχο της αγοράς και τη θωράκιση της προστασίας των επενδυτών και γ) για να υπάρξει ισότητα στο θέμα των δημοσίων εγγραφών και των μετοχοποιήσεων και της συμπεριφοράς των ξένων ΑΧΕΠΕΥ. H πρόταση του ΣΜΕΧΑ είναι ότι θα πρέπει οι μετοχοποιήσεις -placement των ΔΕΚΟ και τραπεζών να πραγματοποιούνται με βάση την επιτυχημένη πρώτη μετοχοποίηση του OTE το 1996 και να μην τίθενται εκτός των εγγραφών οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες.

Με πρωτοβουλία του ΣΜΕΧΑ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες μία προσπάθεια να αναδειχθεί το πρόβλημα της «τήρησης των σινικών τειχών μέσα στο χρηματοπιστωτικό όμιλο». Για να είμαστε πιό ακριβείς θα πρέπει να τονίσουμε ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το εποπτικό σύστημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να ελέγξει την τήρηση των «σινικών τειχών», καθώς δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας στις τράπεζες.

Η τήρηση «σινικών τειχών» μέσα στον Χρηματοπιστωτικό Ομιλο αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, τόσο για τους τραπεζικούς ομίλους όσο και για τις εποπτικές αρχές. Και αυτό διότι ο νέος νόμος 3340/2005 περί κατάχρησης της αγοράς την προνομιακή πληροφόρηση δεν την περιορίζει μόνο στα μέλη του Δ.Σ., τους μετόχους, τα διευθυντικά στελέχη και τους συνεργάτες του εκδότη, αλλά την επεκτείνει τόσο στα πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις προνομιακές πληροφορίες από τους ανωτέρω όσο και κάθε άλλο πρόσωπο που καθ’ οιονδήποτε τρόπο λαμβάνει γνώση εμπιστευτικής πληροφορίας.

Σε γενικές γραμμές πάντως όλες οι αρμόδιες αρχές της αγοράς βλέπουν θετικά αυτές τις πρωτοβουλίες του ΣΜΕΧΑ που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, οι οποίες είναι σύμφωνες με τους κανόνες των κοινοτικών οδηγιών και δεν αφορούν συντεχνιακά θέματα του κλάδου.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ανεβλήθη για τις 19 Σεπτεμβρίου η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της EXAE λόγω μη επιτεύξεως της απαιτούμενης κατά το νόμο και το καταστατικό της εταιρείας απαρτίας. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της EXAE (ακύρωση ιδίων μετοχών) και τροποποίηση του καταστατικού της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή