Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητεί το EBEA

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητεί το EBEA

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων εντός της επόμενης χρονιάς, πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογικούς ρυθμούς, ζητεί το EBEA, το οποίο διαπιστώνει καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. O πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δρ. Φουντουκάκος κρίνει θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν χωρίς παρεκκλίσεις ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο συνδέεται με μεταρρυθμίσεις σε ζωτικούς χώρους της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τις αντιδράσεις των συνδικάτων στις προωθούμενες αλλαγές, εκτιμώντας επίσης ότι πολλά μέτρα θα μπορούσε και θα έπρεπε να τα έχει στηρίξει και η αντιπολίτευση. «H πραγματική και ονομαστική σύγκλιση δεν επιτυγχάνεται παρά μόνον με συλλογική προσπάθεια και κατάθεση συγκροτημένων προτάσεων», τονίζει. Εμφανίζεται δε, μάλλον απαισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τα σημερινά δεδομένα το αισιόδοξο σενάριο δεν θα επαληθευθεί.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το υπόμνημα που απέστειλε το EBEA στους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του EBEA χαρακτήρισε κρίσιμη χρονιά το 2006, «καθώς στην πραγματικότητα, είναι το τελευταίο έτος πριν από την έναρξη του νέου εκλογικού κύκλου». «Συνεπώς», συνέχισε, «από τις αποφάσεις, τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προωθηθούν, θα κριθεί εν πολλοίς και η δυνατότητα της χώρας, πρώτον, να πετύχει τους στόχους του τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεύτερον, να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην άρση εμποδίων και χρόνιων δυσλειτουργιών».

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, πρόσθεσε, προκύπτει ότι με μεγάλες δυσκολίες το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί περίπου στο 3,8% του ΑΕΠ ενώ το χρέος που σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης ξεπέρασε στο τέλος εξαμήνου του 2005 τα 213 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή των δημοσίων οικονομικών. Επιπλέον, όπως είπε, οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη άνοδο του πετρελαίου με δεδομένη την εξάρτηση της χώρας, μπορεί να αποδειχθούν ακόμη σοβαρότερες. O κ. Φουντουκάκος ανησυχεί για ενίσχυση του πληθωρισμού τονίζοντας ότι όσο και να προσπαθεί η αγορά να συγκρατήσει τις τιμές και να απορροφήσει τις αυξήσεις, δεν θα μπορέσει να αποφύγει κάποια στιγμή τις ανατιμήσεις. O πρόεδρος του EBEA, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε υπέρ ενός αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα λέγοντας ότι το θέμα της προσωπικής συνέντευξης εμπεριέχει υποκειμενικότητα. «Να βρεθεί ένα αντικειμενικό σύστημα και να αφήσουμε τα τερτίπια», είπε χαρακτηριστικά.

Μέτρα

Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να προωθήσει το 2006 μια ολοκληρωμένη και συνάμα τολμηρή πολιτική μεταρρυθμίσεων. Τα βασικά μέτρα που προτείνει το EBEA στο υπόμνημά του είναι:

– Δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών, με συγχώνευση και κατάργηση κρατικών οργανισμών, με ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με συγκράτηση των προσλήψεων και με επαναπροσδιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους από μηδενική βάση.

– Περιορισμό στην πράξη της φοροδιαφυγής, με επανίδρυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

– Αποκρατικοποιήσεις και όχι μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ και χρησιμοποίηση των εσόδων αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

– Απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Πάταξη γραφειοκρατίας, κυρίως μέσα από τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νόμων και περιορισμός της έκτασης του κράτους.

– Νέα πολιτική απασχόλησης, με εκσυγχρονισμό των δομών του εκπαιδευτικού μας συστήματος, κατάργηση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών ή κλαδικών συμβάσεων, στους κλάδους όπου η ανεργία είναι υψηλή (π.χ. κλάδος κλωστοϋφαντουργίας).

– Εκσυγχρονισμός του χώρου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

– Επανατοποθέτηση της βιομηχανίας, με τη χάραξη μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής.

– Νέο μοντέλο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

– Απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.

– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, χαμηλότερες όμως από την ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας.

– Νέα Επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικό πνεύμα με την υιοθέτηση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας. Οι επιχειρηματίες που στηρίζουν τη διεύρυνση των εργασιών και την άνοδο των κερδών τους στον κρατικό προστατευτισμό, τις επιδοτήσεις, τις πελατειακές σχέσεις και την ατελή λειτουργία των νόμων του ανταγωνισμού, έχοντας ως αποκλειστικό ορίζοντα δράσης τα εθνικά σύνορα, δεν μπορούν πλέον να θέτουν τους κανόνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει σταδιακά να δώσουν τη θέση τους σε αυτούς που δεν φοβούνται τον υγιή ανταγωνισμό γιατί πιστεύουν στην αξιοκρατία και κατανοούν τη σημασία και την αναγκαιότητα της εξωστρέφειας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος του EBEA, αναφερόμενος στις εκλογές στα Επιμελητήρια δήλωσε ότι αυτές μάλλον δεν θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο καθώς η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων ζήτησε εξάμηνη παράταση προκειμένου να προλάβει να ψηφιστεί και να ισχύσει ο νέος νόμος. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή