Μένουν πίσω στην κούρσα ανόδου του X.A. επενδυτικές και A/K

Μένουν πίσω στην κούρσα ανόδου του X.A. επενδυτικές και A/K

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικές και αμοιβαία κεφάλαια δεν μοιράζονται με το ίδιο «κέφι» στη Σοφοκλέους, καθώς όχι μόνο διατήρησαν σταθερά την απόσταση ως προς τα κέρδη και τις αποδόσεις τους με εκείνα του Γενικού Δείκτη, αλλά χάνουν -έστω και μικρό- μέρος του ενεργητικού τους. H εικόνα αυτή, δηλαδή αμοιβαία και επενδυτικές να έπονται με μεγάλη υστέρηση στην κούρσα ανόδου, παραμένει αμετάβλητη από την άνοιξη, οπότε οι τιμές των μετοχών άρχισαν να ενισχύονται. Οι παράγοντες της αγοράς, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν αυτήν τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του Γενικού Δείκτη και των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ξεκινούν από τη σημαντική επισήμανση.

Οι μικροεπενδυτές έχουν μια σταθερή συμπεριφορά φόβου, καθώς οι πληγές του 2000 δεν έχουν επουλωθεί, δεδομένου ότι τα εγκλωβισμένα κεφάλαια είναι ακόμη μεγάλα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η αγορά δίνει την ευκαιρία μείωσης κερδών, οι μιροεπενδυτές σπεύδουν στη ρευστοποίηση όχι των κερδών, αλλά μέρους των αρχικών κεφαλαίων τους που είχαν τοποθετήσει στην αγορά από την περίοδο της «τρέλας».

Αλλωστε, το θέμα αυτό είχε ερευνήσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «K», οπότε είχε διαπιστώσει ότι οι επενδυτές που είναι από την αρχή του 2000 στην αγορά χάνουν σήμερα έως και το 50% του κεφαλαίου τους και κερδισμένοι ήταν μόνο οι τολμηροί που τοποθετήθηκαν το 2003, όταν τα σημάδια ανόδου δεν έπειθαν τους επενδυτές / αποταμιευτές. Ακομη μια ερμηνεία που εκφράζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, σχετικά με τη σταθερή μείωση του ενεργητικού των αμοιβαίων και των επενδυτικών σε ένα περιβάλλον ανόδου του Χρηματιστηρίου, είναι η μεταφορά των κεφαλαίων ή των τυχόν κερδών από μικροεπενδυτές στην αγορά του real estate, συνδέοντας τη μείωση του ενεργητικού των A/K και των AEEX με την αύξηση της ζήτησης στην αγορά του real estate.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που τηρεί η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, στος τέλος Αυγούστου η εικόνα των AEEX και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαμορφώθηκε ως εξής:

Το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των 18 Εισηγμένων στο X.A. Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 1.471 εκατ. ευρώ έναντι 1.478 εκατ. ευρώ του Ιουλίου, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 6,5 εκατ. ευρώ (-0,44%). H μέση αριθμητική απόδοση των εταιρειών, σε σχέση με την αρχή του έτους, ήταν 7,41%, ενώ η μεσοσταθμική 11,95%. Από την αρχή του έτους ο Δείκτης των Εταιρειών Επενδύσεων παρουσίασε αύξηση 8,44% έναντι αύξησης 15,98% του Γενικού Δείκτη του X.A. Από τις 18 εταιρείες του κλάδου, οι 15 παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις εσωτερικής αξίας κυμαινόμενες από 4,13% έως 21,64%, ενώ οι υπόλοιπες 3 αρνητικές από -0,18% έως -17,04%. Στις 31 Αυγούστου το μεσοσταθμικό Discount των εταιρειών ανερχόταν σε -3,92%, ενώ ειδικότερα από το σύνολο των εταιρειών 2 διαπραγματεύονταν σε Premium (ΕΘΝΙΚΗ AEEX και ΕΛΛΗΝΙΚΗ AEEX) και 16 σε Discount (από 5,26% έως 25,68%). Το συνολικό ενεργητικό της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 29,31 δισ. ευρώ από 29,74 δισ. ευρώ του τέλους Ιουλίου, παρουσιάζοντας μείωση ύψους 433 εκατ. ευρώ (-1,5%). Οσον αφορά τις εισροές/εκροές κεφαλαίων, τον μήνα Αύγουστο σημειώθηκε συνολική εκροή κεφαλαίων ύψους 2.414 εκατ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες εισροές κεφαλαίων σημειώθηκαν στα Ομολογιακά A.K. Εξωτερικού (140,8 εκ. ευρώ), στα Ομολογιακά A.K. Εσωτερικού (11 εκατ. ευρώ) και στα Μικτά A.K. Εξωτερικού (9,6 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή