Τέλος σε λίστα φαρμάκων και θεώρηση συνταγών

Τέλος σε λίστα φαρμάκων και θεώρηση συνταγών

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η κατάργηση της θεώρησης των συνταγών και η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία αποτελούν κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου για τη φαρμακευτική περίθαλψη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το προσχέδιο νόμου έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Οπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, το προσχέδιο νόμου «αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, στη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Το προσχέδιο νόμου για τη νέα φαρμακευτική πολιτική προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Κατάργηση της λίστας φαρμάκων και αποζημίωση όλων των φαρμάκων στις εγκεκριμένες ενδείξεις τους. Δεν προβλέπεται αποζημίωση για τα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, καθώς και τα φάρμακα για τις παθήσεις του λεγόμενου «σύγχρονου τρόπου ζωής» (όπως για παράδειγμα αυτά με ένδειξη «στυτική δυσλειτουργία»), εκτός κι αν οι ενδείξεις αυτές αποτελούν απότοκο ή επιβαρυντικό παράγοντα σοβαρότερης παθήσεως (όπως π.χ. σακχαρώδη διαβήτη). Τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών δεν μεταβάλλονται, ενώ θα καθοριστούν ως προς το δικαιότερο οι παθήσεις και οι κατηγορίες των ασθενών με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή.

– Κατάργηση της θεώρησης συνταγών, διαδικασία που συνεπαγόταν μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους. Καθιερώνεται ουσιαστικός κατασταλτικός έλεγχος της συνταγογραφίας με χρήση της κοινωνίας της πληροφορίας, δηλαδή την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης.

– Χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (για καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) σε εξωτερικούς ασθενείς και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. O ασθενής που μέχρι σήμερα ελάμβανε τα φάρμακά του από τα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα ταλαιπωρείται άσκοπα και θα λαμβάνει τα εν λόγω φάρμακα και από το φαρμακείο της γειτονιάς του χωρίς οικονομική επιβάρυνση. H συνταγή που θα εκδίδεται θα καλύπτει έως 30 ημέρες θεραπείας, με εξαίρεση τα χρόνια νοσήματα για τα οποία θα επεκταθεί η χρήση επαναλαμβανόμενων συνταγών.

– Καθιέρωση τιμών ανάκτησης ανά φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα, με στόχο τη συγκράτηση της αναίτιας αύξησης του κόστους των φαρμάκων. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των τιμών των φαρμάκων που εντάσσονται σε μια θεραπευτική κατηγορία, διαμορφώνουν μια Τιμή Αναφοράς. Ως Τιμή Ανάκτησης ορίζεται η διαφορά μεταξύ της τιμής του φαρμάκου και της τιμής αναφοράς, η οποία θα επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τις καταναλωθείσες ποσότητες φαρμάκων. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της μεθόδου και διαδικασίας αποζημίωσης φαρμάκων συστήνεται Επιτροπή Διαφάνειας.

– Ως τιμή χρέωσης των φαρμακευτικών προϊόντων των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ιδιωτικών κλινικών ορίζεται η νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 5%.

– Ιδρύεται «Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας» με αντικείμενο την παροχή τεκμηρίωσης για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, την εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού, την αποτίμηση των θεραπευτικών παρεμβάσεων κ.ά.

Θετικό χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου μιλώντας στην «K» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος, ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με μια σειρά θεμάτων, όπως τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγούνται τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία. «Πώς θα γίνεται ο έλεγχος εφόσον τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα περισσότερα φαρμακεία, ιδιαίτερα της περιφέρειας δεν έχουν μηχανοργάνωση; Είμαι κατ’ αρχήν θετικός προς το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να δούμε την έμπρακτη εφαρμογή του».

Απόλυση γιατρού από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην πρώτη απόλυση γιατρού προχώρησε η διοίκηση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στην υπόθεση του σκανδάλου με τα αντιρρετροϊκά φάρμακα που αφορούσαν ασθενείς με ΑΙDS.

Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται επίσης δύο φαρμακοποιοί κι άλλος ένας γιατρός (εκκρεμούν γι’ αυτούς οι αποφάσεις) είχε αποκαλύψει έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, ο οποίος διαπίστωσε υπερσυνταγογραφήσεις (πάνω από τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση), εικονικές πράξεις και αφαίρεση φαρμάκων σ’ ένα «κύκλο εργασιών» που είχε αγγίξει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί επί προηγούμενης διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας κ. N. Κακλαμάνη για να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αναλάβει δράση το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών ΕΣΥ το οποίο επέβαλε την οριστική παύση του γιατρού.

Σύντομα, όπως ανέφερε ο διοικητής και πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Δημ. Γάκης, θα ακολουθήσει και η ποινική διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη απόλυση γιατρού καθίσταται αντιληπτό ότι γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις του υπουργού για την εξυγίανση στον χώρο της Υγείας», τόνισε ο διοικητής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΧΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή