Διορθώσεις Αλογοσκούφη στο νομοσχέδιο

Διορθώσεις Αλογοσκούφη στο νομοσχέδιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη να προχωρεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει εκ νέου εικόνα σύγχυσης, εξαιτίας της νέας διαφοροποίησης του κ. Στέφανου Μάνου, ξεκίνησε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου αφορά τη δυνατότητα της κεντρικής διοίκησης ή ακόμα και OTA, Περιφερειών κ.λπ. να συμπράττουν με ιδιώτες για την κατασκευή έργων ή την παροχή υπηρεσιών (συγχρηματοδοτούμενα στο πρότυπο του Αεροδρομίου Αθηνών και της Αττικής Οδού), εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός τους δεν υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Με τις διορθώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, μετά και τις εισηγήσεις των φορέων όπως το TEE και των κομμάτων του Κοινοβουλίου, προβλέπεται ότι σε ετήσια βάση θα υποβάλλεται έκθεση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην οποία θα καταγράφονται όλες οι συμπράξεις που έχουν υπογραφεί και η πορεία υλοποίησής τους. Περαιτέρω διευκρινίζεται σαφώς ότι από τον ιδιωτικό τομέα συμπράκτες δεν θα είναι μόνον εργολήπτες-εργολάβοι (σ.σ. δεδομένου ότι οι ΣΔΙΤ μπορούν να αφορούν και παροχή υπηρεσιών), ενώ αποσαφηνίζεται ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκπονούνται και εγκρίνονται πριν από την ανάθεση της σύμβασης, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί να απαιτήσει χρόνο μεγαλύτερο των 2 μηνών (όπως ορίζονταν αρχικά) για ανασκαφικές εργασίες και προστασία των ευρημάτων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. K. Σπηλιόπουλος, υιοθετώντας πλήρως την αναφορά που έκανε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις συμπράξεις «κοστούμι διαφθοράς και αδιαφάνειας», επεσήμανε τον κίνδυνο κατάχρησης του εργαλείου και ζήτησε οι συμβάσεις να ελέγχονται, πριν από την υπογραφή τους, από αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως δηλαδή συμβαίνει στα υψηλού προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενα έργα. Ωστόσο, σε ένα ακόμα μείζον οικονομικό θέμα (είχε προηγηθεί το ζήτημα του ωραρίου), οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν εκνευρισμό για τη νέα διαφοροποίηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Στ. Μάνου. Στην παρέμβασή του ο κ. Μάνος κάλεσε την κυβέρνηση να ωθήσει τους δήμους να πραγματοποιήσουν τα περισσότερα έργα υποδομών με αυτοχρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση φέρνει σήμερα ένα νομοσχέδιο που βάζει σε ένα πλαίσιο τις διαδικασίες για τις συμπράξεις, αν αυτό είναι ένδειξη ότι στη συνέχεια θα εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης, τότε είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο. Αν όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε το νομοσχέδιο είναι αδιάφορο και ίσως περιπλέκει τα πράγματα».

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης επετέθη στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι «αρνείται κάθε μεταρρύθμιση, ακόμα και αυτές που το ίδιο είχε υιοθετήσει ή εξαγγείλει», φέροντας ως παράδειγμα την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα (περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ) αλλά και τις συμβάσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Καθυστερήσατε ένα θεσμό που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία και να διευκολύνει ακόμα και στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων και τη μεταολυμπιακή τους αξιοποίηση», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης προβαίνοντας σε απολογισμό της πολιτικής της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος και του ποσοστού ανεργίας από το Μάρτιο του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή