Αλλάζει το νομικό πλαίσιο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. O υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς, ύστερα από συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI) κατέθεσαν στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση της πράξης αναθεώρησης της σύμβασης για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της 29ης Νοεμβρίου 2000». H χώρα μας έχει υπογράψει την πράξη αναθεώρησης της εν λόγω σύμβασης από το 2000, αλλά δεν την είχε κυρώσει ακόμη. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού διευθετείται μια εκκρεμότητα πολλών ετών και υιοθετείται το κείμενο της νέας ευρωπαϊκής σύμβασης για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Σκοπός της ρύθμισης είναι η προσαρμογή της σύμβασης του Μονάχου, η οποία είχε συνταχθεί το 1973, στις νεότερες διεθνείς εξελίξεις του δικαίου των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Λαμβάνεται ιδίως υπόψη το κείμενο της τελικής πράξης των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Γύρου της Ουρουγουάης (TRIPS Agreement) και η διεθνής συνθήκη για το δίκαιο ευρεσιτεχνίας της Γενεύης. H αναθεώρηση της ευρωπαϊκής σύμβασης είναι αρκετά διευρυμένη, δεδομένου ότι επί συνόλου 178 άρθρων της συμβάσεως τροποποιούνται τα 100.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή