Από το παρελθόν η κριτική της ΑΔΕΔΥ εν όψει ΔΕΘ

Από το παρελθόν η κριτική της ΑΔΕΔΥ εν όψει ΔΕΘ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H φρασεολογία των αρχών της δεκαετίας ’80 και οι υψηλές προσδοκίες για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το προσεχές Σάββατο ήταν τα στοιχεία που δέσποσαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ. Οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης στον χώρο του Δημοσίου διακρίθηκαν εκ νέου για τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Τόνοι οι οποίοι ναι μεν αντιστοιχούν στα ανοιχτά και σοβαρά ζητήματα (μισθολόγιο, βαθμολόγιο, συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού φορέα ) αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να συνάδουν με τις πραγματικές διαθέσεις των δημοσιοϋπαλλήλων, με εξαίρεση ίσως τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι θα μετακινηθούν προς Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις εν όψει της ΔΕΘ και το 8ήμερο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη θα δώσουν το στίγμα των τάσεων για το επόμενο διάστημα στο οποίο θα κλείσει το μισθολόγιο και το βαθμολόγιο.

Οι συνδικαλιστές (Σπ. Παπασπύρος, K. Παπαντωνίου, Ηλ. Βρετάκος, Ηλιόπουλος) εκτιμούν ότι η εισοδηματική πολιτική το 2005 προκάλεσε ήδη απώλειες 1,5% – 2% στα εισοδήματα των υπαλλήλων. Επιμένουν σε κατώτερο μισθό στο ύψος των 1.200 ευρώ και στη μη σύνδεση του μισθού με το βαθμό.

Στο θέμα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του βαθμολογίου θεωρούν ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με κριτήριο την αυτοτέλεια και την κοινωνική αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Αναφορικά με την πολυσυζητημένη μεταβλητή της «συνέντευξης» στις κρίσεις των στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, συζητούν το ρόλο της, συμπληρωματικά και υπό την προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται σε μία δημόσια διαδικασία και σε μετρήσιμους και επιστημονικούς όρους.

Στελέχη της ΑΔΕΔΥ προσκείμενα στη ΔΑΚΕ εκτιμούν ότι εν τέλει η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαμόρφωση (σταδιακά )ενός νέου μισθολογίου με την ενσωμάτωση των επιδομάτων και την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων, ενώ υποστηρίζουν ότι και το τελικό κείμενο για το βαθμολόγιο θα διαφέρει σημαντικά από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πάντως, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος δεν απέκλεισε την αποχώρηση από την επιτροπή διαλόγου, ενώ εντός της ΠΑΣΚΕ υπάρχουν φωνές που θεωρούν βασική προϋπόθεση για την επίλυση των σοβαρών μισθολογικών προβλημάτων στο Δημόσιο τη διακομματική συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή