Ενστάσεις κατά του σχεδίου νόμου για τις ΣΔΙΤ

Ενστάσεις κατά του σχεδίου νόμου για τις ΣΔΙΤ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δήμαρχοι, εργολάβοι, μηχανικοί και η αντιπολίτευση -ο καθείς για τους δικούς του λόγους- αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που άρχισε να συζητείται χθες στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρούν τις ΣΔΙΤ (μέσω των οποίων οι ιδιώτες αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση και την κατασκευή έργων ή την παροχή υπηρεσιών) απαραίτητο εργαλείο, αλλά εκτιμούν ότι το μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι επαρκώς αποκεντρωμένο.

Οι εργολήπτες και οι μηχανικοί, με μπροστάρη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (TEE), προσπαθούν να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση στο νέο θεσμό, μέσω του οποίου τα έργα δεν θα είναι πλέον αρμοδιότητα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αλλά μιας νέας Γενικής Γραμματείας που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομίας.

Επενδυτικό εργαλείο

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί κρίσιμο επενδυτικό εργαλείο σε μια περίοδο στενότητας για τα δημόσια οικονομικά. H Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι οργανισμοί του Δημοσίου που θέλουν σήμερα να επενδύσουν, σε συνεργασία με ιδιώτες, δεν διαθέτουν το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν, μάλιστα, παραδείγματα (όπως στη Αράχωβα, στην Καβάλα κ.λπ.) όπου δήμαρχοι ή άλλοι οργανισμοί ξεκίνησαν διαγωνισμούς με συμβάσεις παραχώρησης, αλλά τα σχέδια ναυάγησαν εξαιτίας της απουσίας θεσμικού πλαισίου.

Ακόμα και οι απαραίτητοι χώροι στάθμευσης κατασκευάζονται σήμερα εν μέσω ασαφούς ρυθμιστικού πλαισίου, με αποτέλεσμα αρκετοί δήμαρχοι να σέρνονται στα δικαστήρια και πολλά έργα να καθυστερούν.

Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού, όπως καθορίζεται από το σχέδιο νόμου, είναι γραφειοκρατικό. Προβλέπει τη λειτουργία διυπουργικής επιτροπής, αλλά και της γενικής γραμματείας ΣΔΙΤ στο υπουργείο Οικονομίας, ως επιτελικών οργάνων.

Σε άρθρο του στο Ενημερωτικό Δελτίο του TEE, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευ. Κουλουμπής υποστηρίζει ότι «η νέα νομοθετική ρύθμιση πρέπει να περιορισθεί στο να βάλει τους απαραίτητους κανόνες. Και όχι να δημιουργήσει νέο γραφειοκρατικό φορέα». «Αν θέλουμε λιγότερο κράτος, γιατί τότε θα πρέπει να δημιουργούνται νέοι φορείς του Δημοσίου; Για νέες προσλήψεις υπαλλήλων και συμβούλων», επισημαίνει ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Κουλουμπής εμφανίζεται θετικός απέναντι στον θεσμό των ΣΔΙΤ υποστηρίζοντας ότι «παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια εισέρρευσε πακτωλός πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η χώρα μας δεν τους αξιοποίησε σωστά και δεν κατασκεύασε ούτε τα μισά έργα από αυτά που μπορούσε και έπρεπε να κατασκευάσει. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των πόρων κατευθύνθηκε στα θυλάκια των μεγάλων συμφερόντων, που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας». Ομως, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, γιατί δεν προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά και να επαναδιατυπωθεί ώστε να τεθούν οι απαραίτητοι κανόνες στο χρήσιμο αυτό εργαλείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή