Επιβράδυνση τιμαρίθμου, επιτάχυνση ανάπτυξης ανακοινώνει η ΕΣΥΕ

Επιβράδυνση τιμαρίθμου, επιτάχυνση ανάπτυξης ανακοινώνει η ΕΣΥΕ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση του πληθωρισμού τον Αύγουστο και αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2005 θα καταγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τιμάριθμος τον Αύγουστο του 2005 έτρεχε με ρυθμό 3,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Ωφέλεια 4/10 της ποσοστιαίας μονάδας υπήρξε από τις εκπτώσεις ενώ από τα καύσιμα καταγράφηκε επιβάρυνση 2/10.

Θετικά είναι τα στοιχεία και για το ΑΕΠ, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ έτρεχε στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους με ρυθμό 3,7% από 3,5% το α΄ τρίμηνο.

Ο συγκεκριμένος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, αν και είναι μικρότερος του 5% που προέβλεπε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αποτελεί εν τούτοις μια καλή εξέλιξη, καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για «γκρίζο μετα-ολυμπιακό» 2005.

Στην καλή πορεία του ΑΕΠ συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών και της κατανάλωσης, ενώ ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Αντίθετα, καθοδικές είναι οι δημόσιες επενδύσεις, που κινούνται με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό. Τούτο οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα στα δημόσια έργα και απαίτησαν αρκετό χρόνο μέχρι να εξομαλυνθούν.

Στο υπουργείο Οικονομίας πιστεύουν ότι πολύ σύντομα οι ρυθμοί της οικονομικής μεγέθυνσης θα επιταχυνθούν, ως αποτέλεσμα και των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό.

Για το 2005 οι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα καταφέρουν να πετύχουν ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,6 – 3,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εξυπακούεται ότι τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού σχετίζονται άμεσα με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Το υψηλό ΑΕΠ διευκολύνει την επίτευξη των στόχων και, κυρίως, το κρίσιμο ποσοστό του 2,8% στο οποίο πρέπει να βρεθεί το έλλειμμα το επόμενο έτος.

Το αντίθετο ισχύει με το συρρικνωμένο ΑΕΠ, όπου η μείωση του ελλείμματος απαιτεί πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή