Γ. Αλογοσκούφης: Ηπια προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

Γ. Αλογοσκούφης: Ηπια προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ήπια προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση των πινάκων που προετοίμασε η αρμόδια επιτροπή και πρότεινε τον διπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών.

Οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης «οι αποφάσεις του υπουργείου θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο και θα προβλέπουν ήπια προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών μέσα στην επόμενη τριετία.

Τρία στάδια

»Σε τρία στάδια θα γίνει η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Διότι, ο στόχος της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων είναι να εξυγιανθεί ο κλάδος της οικοδομής και να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, χωρίς αναστάτωση της οικονομίας και των πολιτών. Αλλωστε, και το σχέδιο νόμου που δώσαμε στη δημοσιότητα για τη σταδιακή εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα, αυτή τη λογική έχει, της σταδιακής εφαρμογής, της σταδιακής υλοποίησης της πολιτικής».

Αν και ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε αν οι αντικειμενικές αξίες θα φθάσουν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών ωστόσο, αναμένεται από το 2006 έως και το 2008 να αυξάνονται λελογισμένα οι αντικειμενικές τιμές προσδιορισμού της αξία των ακινήτων. Βέβαια, το 2008 είναι έτος εκλογών και θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Εφαρμογή του ΦΠΑ

Οσον αφορά την εφαρμογή του ΦΠΑ από το νέο έτος, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα εφαρμοσθεί μόνο σε οικοδομές η άδεια των οποίων θα εκδοθεί μετά την 1.1.2006, διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν όλες οι οικοδομές που θα χτιστούν εντός του 2006, δεδομένου ότι αρκετές θα είναι με άδειες που θα έχουν εκδοθεί προγενέστερα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα είναι σταδιακή η εφαρμογή του ΦΠΑ, για να μην υπάρξει γενικευμένη αναστάτωση στην αγορά των ακινήτων. O κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η τιμή στην οποία θα επιβληθεί ο ΦΠΑ θα είναι η τιμή του συμβολαίου κάτι που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν τον τρόπο που θα μπουν οι περιορισμοί, που έχουν τεθεί και στο σχέδιο νόμου, ότι δηλαδή η τιμή του συμβολαίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη από την αντικειμενική αξία και κατώτερη από το κόστος κατασκευής του ακινήτου.

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο κ. Αλογοσκούφης τη χθεσινή διαρροή των προτάσεων της επιτροπής τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «πρόκειται για μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από αντιπολιτευόμενους κομματικούς μηχανισμούς μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. H προσπάθεια αυτή βλάπτει την κοινωνία, δημιουργεί σύγχυση και κερδοσκοπία. Οι μεθοδεύσεις αυτές είναι απαράδεκτες και γι’ αυτό το λόγο ήδη δώσαμε εντολή να γίνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να αποκαλυφθούν όσοι παίζουν αυτού του είδους τα παιγνίδια εις βάρος των πολιτών. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, διότι δημιουργείται κερδοσκοπία, αναστατώνονται οι πολίτες, τρέχουν και κάνουν πράξεις, από τις οποίες μπορεί να προκύψει όφελος για κάποιες συγκεκριμένες τάξεις. Και δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την προσπάθεια χωρίς απάντηση.

Ολη η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχει κρίση ηγεσίας και πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ. Το γνωρίζουμε. Ωστόσο, οι κομματικοί του μηχανισμοί μέσα στο υπουργείο και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση παραμένουν αμετανόητοι. Οι μηχανισμοί αυτοί προσπαθούν να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο την κυβερνητική πολιτική. Δεν διστάζουν ακόμα και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία αναληθή με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς στόχους, υπονομεύοντας και την οικονομία και τη κοινωνία. Δεν φτάνει που το ΠΑΣΟΚ άφησε μια δραματική κατάσταση στην οικονομία, εξακολουθεί το καταστρεπτικό του έργο μέσα από τους κομματικούς του μηχανισμούς στη διοίκηση».

Απάντηση ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκης απαντώντας στον κ. Αλογοσκούφη ανέφερε ότι «η δήθεν κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόνο στο μυαλό εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να την κατασκευάσουν. H δημόσια επίσημη δήλωση του υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή, για δήθεν κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ακριβώς πώς από την πλευρά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας ονειρεύονται και σχεδιάζουν τέτοια σενάρια και ποιοι έχουν ευσεβείς πόθους».

Αντιπαράθεση

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίσθηκε και στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο περί συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «κύμα κινδυνολογίας και κερδοσκοπίας που τροφοδοτείται από κομματικούς υπαλλήλους του υπουργείου οι οποίοι είχαν το θράσος να διαρρεύσουν συντονισμένα στα μέσα ενημέρωσης τις υποτιθέμενες προτάσεις τους για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών».

Ο υπουργός Οικονομίας απέδωσε ευθέως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις «διαρροές» επισημαίνοντας ότι έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για την ανέυρεση των υπευθύνων και προσθέτοντας ότι «δεν φθάνει που το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μία δραματική κατάσταση στην οικονομία, αλλά εξακολουθεί το καταστροφικό του έργο μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς του στο υπουργείο».

Οι αναφορές του (εκνευρισμένου) Γιώργου Αλογοσκούφη προκάλεσαν την αντίδραση των παριστάμενων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χαρ. Καστανίδης κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει γιατί ζήτησε ΕΔΕ «αφού έχει βρει τους υπευθύνους και τους έχει αποδώσει στο ΠΑΣΟΚ». Στην τοποθέτησή του ο κ. Καστανίδης εκτίμησε ότι η προσπάθεια να αποδίδονται όλα στο ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει τη δυσχερή θέση της κυβέρνησης και του υπουργού, ενώ σημείωσε «ότι φθάσατε στο σημείο να απειλείται υπαλλήλους, τους οποίους ο ίδιος όπως λέτε δεν γνωρίζετε και γι’ αυτό διατάξατε ΕΔΕ». «Να τους μαζέψετε, εσείς που τους ξέρετε καλύτερα από εμάς, μαζέψτε τους», απάντησε ο Γ. Αλογοσκούφης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή