Από τον Ιούλιο του 2006, η επιστροφή αναδρομικών ΛΑΦΚΑ

Από τον Ιούλιο του 2006, η επιστροφή αναδρομικών ΛΑΦΚΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υλοποιούνται, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την ενίσχυση των συνταξιούχων του Δημοσίου, αλλά και των υπολοίπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Με σχέδιο νόμου που κατέθεσε, χθες, στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επιστρέφονται, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2006, οι εισφορές υπέρ ΛΑΦΚΑ που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι με βάση τη νομοθεσία του 1993. Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης προχώρησαν στην κατάργηση της παρακράτησης υπέρ ΛΑΦΚΑ (υπολογίζονταν σε ποσοστό 1% έως 5% επί των συντάξεων) συμβάλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην ενίσχυση των συνταξιουχικών εισοδημάτων. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2005, η αύξηση του επιδόματος εξομάλυνσης που λαμβάνουν οι πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου από 15 έως και 55 ευρώ το μήνα προκειμένου, όπως σημειώνεται, «να προκύψει αύξηση της βασικής σύνταξης για το 2005 τουλάχιστον κατά 4%».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», προβλέπεται η επιστροφή των παρακρατηθέντων υπέρ ΛΑΦΚΑ ποσών από την 1η Ιουλίου 2006 και όσοι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά έως 200 ευρώ η επιστροφή θα είναι εφάπαξ σε 10 μήνες από σήμερα. Αντιθέτως, συνταξιούχοι που διεκδικούν μεγαλύτερα ποσά επιστροφής θα τα εισπράξουν σε εξαμηνιαίες δόσεις που δεν θα υπερβαίνουν τις 5, έναντι 6 δόσεων που προέβλεπε το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο. Το σύνολο δηλαδή των ποσών θα έχει επιστραφεί εντός του 2008.

Αναλυτικότερα, οι συνταξιούχοι θα λάβουν το ΛΑΦΚΑ σε:

– Δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις για ποσά 200,01 έως 300 ευρώ.

– Τρεις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις για ποσά 300,01 έως 400 ευρώ.

– Τέσσερις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις για ποσά 400,01 έως 500 ευρώ και

– Πέντε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις (μέχρι και τον Ιούλιο του 2008) για ποσά άνω των 500 ευρώ

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2001 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2004, οπότε και καταργήθηκε η εισφορά. H αναδρομικότητα, δηλαδή, φθάνει τα 3,5 έτη σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (IKA, TEBE κ.ο.κ) στους οποίους θα επιστραφούν αναδρομικά 5,5 ετών, από την 1/1/1999. Ως αποτέλεσμα η εκταμίευση του Δημοσίου περιορίζεται στα 180,9 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2008, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να επιστρέψουν συνολικά 475 εκατομμύρια. H συνολική δαπάνη στην οποία υποχρεώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και οι προϋπολογισμοί των ταμείων ανέρχεται σε 656 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το σημαντικότερο τμήμα θα καταβληθεί το 2007. Απαιτήσεις επιστροφής μπορούν να εγείρουν και οι κληρονόμοι συνταξιούχου, ο οποίος απεβίωσε στο μεσοδιάστημα.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

– Αναπροσαρμόζεται από 1/1/05 το επίδομα εξομάλυνσης που καταβάλλεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου και, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, κυμαίνεται μεταξύ 15-55 ευρώ το μήνα.

– Επανακαθορίζεται από 1/1/05 το κατώτατο όριο σύνταξης για πολιτικούς, στρατιωτικούς και σιδηροδρομικούς συνταξιούχους και ορίζεται στο 43% του βασικού μισθού της Δ.Ε. κατηγορίας (αντί του 50% της Y.E. κατηγορίας).

– Καταβάλλεται κίνητρο απόδοσης στους εκπαιδευτικούς και κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών τους αδειών.

– Αυξάνονται τα ποσά των δευτερευουσών απολαβών των σιδηροδρομικών συνταξιούχων σε 93, 166 και 238 ευρώ (από 90, 160 και 230 αντίστοιχα).

– Καθορίζεται ότι όλα τα ανήλικα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% θα λαμβάνουν τα 7/10 της σύνταξης θανάτου των γονέων τους.

– Παρέχεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΔΠΠ και των OTA που μετατάσσονται ή μεταφέρονται υποχρεωτικά σε άλλες θέσεις που διέπονται από άλλο ασφαλιστικό καθεστώς να διατηρήσουν το προηγούμενο καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησής τους.

– Ανίκανοι (τυφλοί ή παραπληγικοί) πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 15ετή συντάξιμη υπηρεσία, ενώ και το επίδομα ανικανότητας αυξάνεται από 25% σε 30%.

– Επιτρέπεται η σύγχρονη καταβολή 2 συντάξεων σε παιδιά που είναι άγαμα και ορφανά και από τους δύο γονείς μέχρι την ενηλικίωσή τους ή και ύστερα από αυτήν εάν σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή