Μέτρα για τη βιωσιμότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων

Μέτρα για τη βιωσιμότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική παρέμβαση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης τους ζήτησε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου.

Η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η υποστήριξη των επενδυτικών πρωτοβουλιών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και η υιοθέτηση φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων, περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων που πρότεινε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ειδικότερα προτείνονται:

Εργασιακές σχέσεις

– Εξομοίωση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για το προσωπικό των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, όπως ισχύει και για τις ιδιωτικές.

– Θεσμική αναβάθμιση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

– Να αρθεί η ρύθμιση η οποία, με βάση Νομοθετικό Διάταγμα το οποίο εξομοιώνει τους συνεταιρισμούς με το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, υποχρεώνει τους συνεταιρισμούς να χρησιμοποιούν στις δικές τους εγκαταστάσεις τα σωματεία των φορτοεκφορτωτών, επιβαρύνοντας το λειτουργικό τους κόστος.

Επενδυτικές πρωτοβουλίες

– Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, να μην υποχρεούνται να πραγματοποιούν τις προμήθειές τους και την ανάθεση των έργων τους με Δημόσιους Μειοδοτικούς Διαγωνισμούς.

– Να αναγνωρισθούν οι συνεταιρισμοί ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόσβαση σε κεφάλαια

– Να δοθεί η δυνατότητα στους συνεταιρισμούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Φορολογικά Αναπτυξιακά Κίνητρα

– Υιοθέτηση κινήτρων εξόδου του πλεονάζοντος προσωπικού των συνεταιρισμών που συγχωνεύονται, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το ΛΑΕΚ (αυτοαπασχόληση, υπαγωγή σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, επιδότηση ανεργίας, παροχή κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης).

— Δυνατότητα εξαγοράς πενταετίας για το πλεονάζον προσωπικό των συγχωνευόμενων αγροτικών συνεταιρισμών με κάλυψή της κατά το ήμισυ από το Δημόσιο και κατά το ήμισυ από τη νέα συνεταιριστική οργάνωση που θα προέλθει από τη συγχώνευση.

— Πλήρη απαλλαγή των συνεταιρισμών που συγχωνεύονται από την υποχρέωση καταβολής φόρων και τελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή