Συνδέσεις ακριβές και με ταχύτητες… αραμπά

Συνδέσεις ακριβές και με ταχύτητες… αραμπά

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μικρή ελληνική αγορά, εν μέσω ρυθμιστικού χάους που ωφελεί τον OTE και παρέχει δικαιολογίες στους εναλλακτικούς παρόχους για τις περιορισμένες επενδύσεις τους, πασχίζει να προσεγγίσει το 1% ως ποσοστό διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων. Οσο για την ποιότητα των συνδέσεων, η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αποκαρδιωτική: Στην γειτονική Ιταλία, οι συνδρομητές ADSL αγοράζουν πλέον συνδέσεις με ταχύτητα 2 Mpbs, ενώ στην Ελλάδα δεν παρέχεται καν η συγκεκριμένη υπηρεσία. Οι συνδέσεις στα 384 και 512 Kbps, που αποτελούν σχεδόν το 99% των πωλήσεων του OTE θεωρούνται παρωχημένες στην πολιτισμένη τεχνολογικά Δύση.

Μείωση ψαλίδας

Μάλιστα, η επιβάρυνση ενός συνδρομητή ADSL, με ταχύτητα 1 Mbps, στη χώρα μας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ιταλία, αν και οι πρόσφατες μειώσεις που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του OTE Παν. Βουρλούμης οδηγούν σε σημαντική μείωση της ψαλίδας. H Telecom Italia προσφέρει σήμερα ευρυζωνικές συνδέσεις στα 6 Mbps με 37 ευρώ το μήνα και η ανταγωνιστριά της Tiscali συνδέσεις στα 12 Mbps με 40 ευρώ το μήνα, με βάση τη τεχνολογία ADSL2. Επειδή δοκιμάζει το ADSL2, οι συνδρομητές εγγράφονται σήμερα για 6 Mbps και σταδιακά θα περάσουν σε διπλάσιες ταχύτητες. Επίσης, σε σχεδόν καμία χώρα της Ευρώπης δεν επιβαρύνονται οι συνδρομητές με ειδικό μηνιαίο πάγιο για το ADSL. «H υπηρεσία που παρέχεται πάνω από τις παραδοσιακές γραμμές χαλκού και οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών έχουν αποσβέσει προ πολλού τη σχετική επένδυση», υπστηρίζουν όσοι αντιτίθενται στο επιπλέον πάγιο για το ΑDSL.

Ερευνα Κομισιόν

Σε περίπου οκτώ μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει στα χέρια της συγκριτική μελέτη για το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς και συγκρίσεις για το τι ισχύει σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου. O σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα καταρτίσει τη μελέτη βγήκε στον αέρα αυτές τις ημέρες.

Τα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θεωρούν ότι εξαιτίας τεχνικών αστοχιών κατά την ανάπτυξη του δικτύου ADSL του OTE και της απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες από τον οργανισμό, η Ελλάδα έχασε τρία – τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, η απουσία πραγματικού ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, δεν επέτρεψε στους εναλλακτικούς παρόχους να επωφεληθούν από τη βραδύτητα με την οποία κινείται ο ΟΤΕ.

Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί θεωρούν αδικαιολόγητη την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του νομοσχεδίου για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε προ μηνών, πέρασε από δημόσια διαβούλευση, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε… Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «μουλιάζει» στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργών οι οποίοι «το μελετούν». Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εξαιτίας της καθυστέρησης η Ελλάδα είναι ήδη κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ψήφισή του αναμένεται ως μάννα εξ ουρανού από τους «παίκτες» της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς αναμένεται να επιλύσει (τουλάχιστον στα χαρτιά, αφού τα πάντα εξαρτώνται από τη διάθεση του πρώην μονοπωλίου, δημοτικών αρχόντων, κ.λπ.) σειρά θεμάτων όπως η αποδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου (LLU), η διέλευση δικτύων μέσα από αστικές περιοχές, κ.λπ.

Τέλη διέλευσης

Η αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου επιτρέπει στους εναλλακτικούς παρόχους να έχουν απευθείας πρόσβαση στον πελάτη, χωρίς να πληρώνουν τέλη διέλευσης στον OTE. Σήμερα, ο τελευταίος αρνείται τη συνεγκατάσταση συστημάτων με τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι αναγκάζονται να ενοικιάζουν διαμερίσματα δίπλα σε κέντρα του OTE προκειμένου να επωφεληθούν από το LLU. Οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του LLU θεωρούνται και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) μία από τις αιτίες για την μεγάλη υστέρηση στην διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό για το 2004. Οι εναλλακτικοί πάροχοι εκτιμούν ότι με το νομοσχέδιο θα περιοριστούν και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν σήμερα όσοι προσπαθούν να αναπτύξουν δίκτυα οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή