Επενδυτικό ενδιαφέρον για το Κανόε Καγιάκ και το IBC

Επενδυτικό ενδιαφέρον για το Κανόε Καγιάκ και το IBC

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 26 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για δύο από τα σημαντικότερα ολυμπιακά ακίνητα που παραχωρούνται, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων σε ιδιώτες, και συγκεκριμένα το Κανόε Καγιάκ – Σλάλομ στο Ελληνικό και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Λεωφ. Κηφισίας. Οι προσφορές έπρεπε να κατατεθούν χθες, αλλά την Παρασκευή κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους ζήτησαν παράταση, η οποία και εδόθη από το υπουργείο Πολιτισμού. H διοίκηση της «Ολυμπιακά Ακίνητα», η οποία διαδραματίζει επιτελικό ρόλο στη διαχείριση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, συμφώνησε για 15νθήμερη παράταση, αν και οι όμιλοι ζητούσαν ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκρότημα του Κανόε Καγιάκ – Σλάλομ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομίλων και τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι η εταιρεία πολυκινηματογράφων Village, η εταιρεία που διαχειρίζεται το Allou Fun Park στου Ρέντη, κ.λπ. Αντίστοιχο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το συγκρότημα του IBC, αν και εκεί υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται για το σύνολο του κτιρίου που διατίθεται (ένας χώρος παραμένει στο Δημόσιο και θα λειτουργήσουν δύο μουσεία) και κάποιοι που θα καταθέσουν τμηματικές προσφορές (π.χ. για 2.000 τετραγωνικά μέτρα). O πορτογαλικός όμιλος ακινήτων Sonae και εγχώριοι όμιλοι πολυκαταστημάτων φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για το ΙΒC.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την παραχώρηση του συγκροτήματος του Αγίου Κοσμά (το οποίο θεωρείται το «φιλέτο» των ολυμπιακών ακινήτων καθώς περιλαμβάνει μαρίνα, μικρό τουριστικό κατάλυμα κ.λπ.) και για το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου. Στο υπουργείο Πολιτισμού αισιοδοξούν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου θα έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης με ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μελέτες και οι συζητήσεις για την αξιοποίηση ορισμένων άλλων ολυμπιακών ακινήτων, ειδικά του συνεδριακού κέντρου στο Φάληρο (θα λειτουργήσει στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο) και του Μαρκόπουλου. Για το συνεδριακό κέντρο, η διοίκηση της Ολυμπιακά Ακίνητα αναμένει εισήγηση των τουριστικών φορέων προκειμένου να αποφασιστεί στη συνέχεια η βέλτιστη λύση. Θεωρείται, πάντως, δύσκολο εγχείρημα καθώς απαιτεί εκτεταμένο όγκο εργασιών και σημαντική επένδυση από τον ιδιώτη επενδυτή. Για το γήπεδο γκολφ στο Μαρκόπουλο υπάρχουν εισηγήσεις που αναφέρονται σε ένα μικρότερο (9 οπών), αλλά υψηλών προδιαγραφών ή σε μεγαλύτερο (18 οπών). Οι σχετικές μελέτες αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του μήνα. Το υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε, επίσης, με τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου Κρήτης για την από κοινού αναζήτηση φόρμουλας αξιοποίησης περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων στο στάδιο της πόλης. Το γήπεδο, ως γνωστόν, παραχωρήθηκε για χρήση στις δύο ομάδες του Ηρακλείου, αλλά απομένουν αρκετές στεγασμένες ή μη επιφάνειες που μπορούν να αποκτήσουν πολιτιστική ή άλλη χρήση.

Ο πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα» Χρ. Χατζηεμμανουήλ και οι συνεργάτες του είχαν εξετάσει αρχικώς το ενδεχόμενο ένταξης ορισμένων ολυμπιακών ακινήτων, όπως το συνεδριακό κέντρο και τα Λιόσια, στο θεσμικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στη συνέχεια επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, ειδικά για το συνεδριακό κέντρο, καθώς η κυβέρνηση επείγεται να παραχωρήσει τα ολυμπιακά ακίνητα και η ένταξή τους στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε μικρή καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή