Σημαντική άνοδος στις αιτήσεις δανείων προς το ΤΕΜΠΕ

Σημαντική άνοδος στις αιτήσεις δανείων προς το ΤΕΜΠΕ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταφεύγει για χρηματοδοτική στήριξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΕ). Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης για τον αριθμό των δανείων με εγγύηση του ΤΕΜΠΕ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία του νέου θεσμού χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητά τους και την απασχόληση, καθώς εκτιμάται ότι σε πλήρη ανάπτυξη ο θεσμός θα δημιουργήσει 4.600 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι τις 31 Αυγούστου υποβλήθηκαν στο ΤΕΜΠΕ 2.073 αιτήσεις δανείων ύψους 86,7 εκατ. ευρώ. Από αυτές εξετάστηκαν 1.963 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 1.452 ή ποσοστό 74% αυτών. Οι συνολικές εγκεκριμένες εγγυήσεις μετά τις υπαναχωρήσεις από επιχειρήσεις που τελικά δεν προσήλθαν να υπογράψουν σύμβαση δανείου, για συνολικά 1.363 αιτήσεις ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ και το ύψος των εγγυημένων δανείων σε 52 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2004 οι αιτήσεις για δάνεια με εγγύηση του ΤΕΜΠΕ έφταναν μόλις τις 460, που σημαίνει ότι μέσα σε οχτώ μήνες σημείωσαν αύξηση κατά 350,7% που είναι και ενδεικτική της δυναμικής του νέου θεσμού. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η περιφερειακή διάσταση του θεσμού, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία το ποσοστό δανείων σε επιχειρήσεις της Αττικής περιορίζεται στο 36,1%, ενώ το υπόλοιπο είναι διάσπαρτο στην περιφέρεια. Ειδικότερα, ποσοστό 13,8% αφορά επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, 7,2% του Νοτίου Αιγαίου, 6,7% της Θεσσαλίας και αντίστοιχο ποσοστό επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώς επίσης της Κρήτης αλλά και της Δυτικής Ελλάδος, 4,4% της Πελοποννήσου, 4% της Στερεάς Ελλάδος, 2,8% της Ηπείρου, 2,5% του Βορείου Αιγαίου, 1,4% της Δυτικής Μακεδονίας και 1% των Ιονίων Νήσων. Από το σύνολο των εγκεκριμένων εγγυήσεων (σε αξία) ποσοστό 30% εμφανίζεται στα προγράμματα για νέες επιχειρήσεις και 27% σε μικροδάνεια. Οι πολύ μικρές υφιστάμενες επιχειρήσεις απορροφούν το 32% του συνόλου, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις το 11%.

H διοίκηση του ΤΕΜΠΕ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αισιόδοξη για την περαιτέρω πορεία. H αισιοδοξία στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο θεσμός μόλις τώρα αρχίζει να μπαίνει στο στάδιο της ωρίμασης. Οπως αναφέρουν στην «K» στελέχη του ΤΕΜΠΕ, πολλές από τις Τράπεζες που έχουν υπογράψει σύμβαση με το Ταμείο ακόμη και σήμερα δεν έχουν εντάξει το συγκεκριμένο προϊόν στα προγράμματά τους, για αντικειμενικούς λόγους όπως εξηγούν, που είναι ζήτημα χρόνου να προσπεραστούν. Τονίζουν επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης των τραπεζικών στελεχών, αφού πρόκειται για ένα προϊόν που διακινείται για πρώτη φορά, αλλά και ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου. Για το σκοπό αυτό, το ΤΕΜΠΕ έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει 65 ημερίδες σε όλη τη χώρα στα κατά τόπους Επιμελητήρια, ενώ από την αρχή του χρόνου έχει ξεκινήσει και την ενδοεπιχειρησιακή ενημέρωση των τραπεζικών στελεχών, ανά περιφέρεια. Στους στόχους της διοίκησης είναι πάντως και η διεύρυνση της αγοράς που απευθύνεται. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας με την Ενωση εταιρειών leasing και venture capital.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή