ΣΗΜΕΡΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τομή στο χώρο του εμπορίου χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας το νομοσχέδιο για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τον εκσυγχρονισμό των Επιμελητηρίων, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή. Οπως είπε ο κ. Σιούφας, η καθιέρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, ενισχύει τη διαφάνεια στην άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας και προστατεύει τη νομιμοτητά της. Επίσης, ενδυναμώνεται η λειτουργία των Επιμελητηρίων, στην οποία γίνονται σημαντικά βήματα αναβάθμισής τους στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησής τους. «Η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τον θεσμό των Επιμελητηρίων και τον εκσυγχρονισμό του για τα επόμενα πολλά χρόνια μαζί με την καθιέρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Σιούφας.

Εως 15/11 οι καταστάσεις προσωπικού

Από αύριο έως και τις 15 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η περίοδος κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού και ωρών εργασίας όλων των επιχειρήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι στις καταστάσεις των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 εργαζομένους υπάρχει η υποχρέωση αναγραφής του τεχνικού ασφαλείας, του γιατρού εργασίας και του ωραρίου παρουσίας αυτών στην επιχείρηση. H μη υποβολή, η εκπρόθεσμη κατάθεση ή η πλημμελής συμπλήρωση της κατάστασης επιφέρει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Μέχρι τέλους του μηνός η περαίωση

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 λήγει η προθεσμία για την περαίωση παλαιών ανέλεγκτων υποθέσεων (χρήση 2002 και προηγούμενα) χωρίς έλεγχο. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών θα ξεκινήσουν ελέγχους κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν περαίωσαν τις ανωτέρω χρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη φορολογικών παραβάσεων. Με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη χθες καλούνται οι επιτηδευματίες ή εκπρόσωποι νομικών προσώπων που δεν έλαβαν το προαιρετικό εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης και επιθυμούν να περαιώσουν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Ν. 3259/2004, να προσέλθουν άμεσα στην ΔΟΥ αρμοδιότητός τους και να υποβάλουν οι ίδιοι το ειδικό σημείωμα περαίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή