Αύξηση τιμών στα τρόφιμα, λόγω πετρελαίου, προαναγγέλλει ο ΣΕΒΤ

Αύξηση τιμών στα τρόφιμα, λόγω πετρελαίου, προαναγγέλλει ο ΣΕΒΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές των ειδών διατροφής η άνοδος του πετρελαίου, καθώς η βιομηχανία τροφίμων δηλώνει αδυναμία να καλύψει το σύνολο της επιβάρυνσης. Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Δ. Δασκαλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «κάθε επιχείρηση θα υπολογίσει με βάση τον προγραμματισμό της για το επόμενο έτος, την επίπτωση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης στις τιμές των προϊόντων της», διευκρινίζοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο της επιβάρυνσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ανταγωνισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια και πως ο καταναλωτής έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πλήθος προϊόντων με ποικιλία τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πάντως, όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές στη χθεσινή συνάντηση, δεν συζητήθηκε η εξέλιξη των τιμών αλλά η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του ΕΦΕΤ, η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων. «Συμφωνήθηκε οι έλεγχοι να εξακολουθήσουν να είναι εντατικοί και να υπάρχει σωστότερη ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν προβλήματα», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Συνάντηση εργασίας, που αφορούσε τον τρόπο συνεργασίας των επιχειρήσεων με τις ελεγκτικές αρχές, τη χαρακτήρισε ο κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από το Ανάπτυξης να επεκταθεί ευρύτερα το μέτρο για την υποχρεωτική γνωστοποίηση των ανατιμήσεων. Αναφορικά με την έρευνα για τα γαλακτοκομικά που έχει σε εξέλιξη η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν δώσει εδώ και καιρό αναλυτικά στοιχεία, εκτιμώντας ότι η Επιτροπή δεν είναι εύκολο να καταλήξει σε απόφαση εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού που επικρατεί στην εν λόγω αγορά.

Ελεγχοι στην αγορά

Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε επίσης με το Νομάρχη Αθηνών κ. Γ. Σγουρό και συζήτησαν τη βελτίωση του συντονισμού των ελεγκτικών υπηρεσιών και την αποφυγή των αλληλοεπικαλύψεων. Οι έλεγχοι στην αγορά είπε ο κ. Παπαθανασίου είναι περισσότεροι σε σχέση με το παρελθόν, τονίζοντας ότι εάν αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες του συστήματος θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Προβλήματα στην αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό των ελέγχων δημιουργούν η έλλειψη προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και η πολυπλοκότητα του Δημοσίου, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σγουρός. Αφού υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, είπε ότι υλοποιούνται όλες οι εγκύκλιοι που διαβιβάζονται από το υπουργείο προς τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. O νομάρχης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γνωστοποιήσει στο Ανάπτυξης τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, προσθέτοντας ότι προτίθεται να ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την αποδέσμευση κονδυλίων απαραίτητων για τη νομαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή