Μέτρα υπέρ των εποχικών υπαλλήλων

Μέτρα υπέρ των εποχικών υπαλλήλων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα υπέρ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στα συναφή εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της εποχικότητας που διέπει την εργασία τους, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά σταματούν τη δουλειά τους και λαμβάνουν για ορισμένους μήνες το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλου η όλη διαδικασία απλοποιείται. Μέχρι πέρυσι, οι εργαζόμενοι αυτών των κατηγοριών ήταν υποχρεωμένοι μετά την 1η Οκτωβρίου του κάθε έτους και εντός έξι ημερών από την κοινοποίηση της απόλυσής τους, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να περιμένουν τουλάχιστον δύο μήνες για να λάβουν αναδρομικά το επίδομα που τους αναλογούσε. Συγκεκριμένα, με νέα υπουργική απόφαση, ρυθμίζονται τα εξής:

– Εφ’ εξής όσοι προσκομίζουν καταγγελία ή λήξη σύμβασης εργασίας από ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν εποχικά, εφόσον υποβάλουν αίτηση για την επιδότησή τους λόγω ανεργίας στις αρμόδιες υπηρεσίες παροχών του ΟΑΕΔ μέσα σε προθεσμία 60 ημερών.

– Οι δικαιούχοι, με την υποβολή της σχετικής με την επιδότησή τους αίτησης, θα μπορούν να λάβουν από την αρμόδια υπηρεσία παροχών «προκαταβολή» έναντι της τακτικής επιδότησής τους λόγω ανεργίας ύψους δύο βασικών μηνιαίων επιδομάτων. Για το 2005, το ύψος του ποσού αυτού ανέρχεται στα 622,50 ευρώ.

Δικαιούχοι χορήγησης προκαταβολής είναι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

α) Εχουν απασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο σε ξενοδοχειακές, τουριστικές ή επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.

β) Εχει λυθεί ή λήξει η εργασιακή τους σχέση κατά το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.

γ) Καταθέτουν μαζί με την αίτησή τους για το επίδομα και τα απαραίτητα για την επιδότησή τους δικαιολογητικά (όπως το έγγραφο της καταγγελίας ή λήξης της εργασιακής σύμβασης, ασφαλιστικά βιβλιάρια, εκκαθαριστικό ΔΟΥ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή