Παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη κατανομή πόρων

Παρεμβάσεις για αποτελεσματικότερη κατανομή πόρων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση προχωράει σε παρεμβάσεις διαρθρωτικής φύσης με στόχο την προώθηση της αποτελεσματικότερης κατανομής των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να αναφέρουμε:

– Την ενίσχυση των θεσμών των δημοσιονομικών ελέγχων με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας διαχείρισης των δημοσίων πόρων. Μεταξύ άλλων, ιδρύονται υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου στα υπουργεία, τους OTA και στα ΝΠΔΔ που έχουν προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 3 εκατ. ευρώ.

– Την κατάρτιση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τη δραστική μείωση των δαπανών που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο προκύπτει η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

– Τις αποστολές τεχνικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντικειμενικό στόχο: α) τη βελτίωση του συστήματος ελέγχων των δημοσίων δαπανών και β) τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Το 2005 πραγματοποιήθηκε μια πρόσθετη αποστολή που αφορούσε θέματα Δημοσιονομικής Διαφάνειας (Report on Observance of Standards and Codes, Fiscal ROSC).

– Τον προγραμματισμένο εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων. Σχεδιάζεται η εισαγωγή του ΦΠΑ στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, καθώς και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Προωθείται ήδη η εισαγωγή φόρου υπερτιμήματος, ενώ μελετάται η ενοποίηση των υφιστάμενων φόρων για τα ακίνητα.

– Τη θέσπιση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), η οποία αντικαθιστά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). H δημιουργία της νέας υπηρεσίας ικανοποιεί την ανάγκη ύπαρξης μιας αποτελεσματικής, ευέλικτης και σύγχρονης υπηρεσίας πρόληψης και καταστολής του οικονομικού εγκλήματος και της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Οι βασικές αρχές λειτουργίας της νέας υπηρεσίας είναι η διαφάνεια, η αξιοπιστία, ο επαγγελματισμός των στελεχών, ο σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη, η ισονομία και η αντικειμενικότητα.

– Την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας με την ενεργό συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. O νόμος 3342/2005 περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Προχωρούν ήδη πέντε διαγωνισμοί από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα και οκτώ από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ETA) για την αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων τους.

– O νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με στόχο τον σαφή προσδιορισμό των κανόνων λειτουργίας του θεσμού, την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας και την προσαρμογή της στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. H πρακτική που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν προκειμένου να αναληφθούν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες ήταν να διαμορφώνεται ένας ξεχωριστός νόμος για κάθε ένα από αυτά τα έργα, καθώς δεν υπήρχε το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο νέος νόμος για τις ΣΔΙΤ που καταρτίστηκε θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την υλοποίηση και μικρής κλίμακας επενδυτικών σχεδίων, με διαφάνεια και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή