ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον ΑΦΜ των διαχειριστών η παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης

Φορολογική δήλωση για το πετρέλαιο που καταναλώθηκε θα υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε χρόνο (τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας) οι διαχειριστές των πολυκατοικιών μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στο σχετικό έντυπο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών να συμπληρώνουν τα τετραγωνικά μέτρα της πολυκατοικίας ή του ακινήτου, τον αριθμό των τιμολογίων, καθώς και τη συνολική αξία τους. Παράλληλα, θα αναγράφουν τις εταιρείες από τις οποίες προμηθεύτηκαν το πετρέλαιο ενώ θα συνυποβάλουν τα παραστατικά για κάθε αγορά που έκαναν. Αυτή θα είναι και η μοναδική υποχρέωση των διαχειριστών απέναντι στην εφορία, γλιτώνοντας στην ουσία τις ουρές και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της εφορίας.

Εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί σήμερα θα αναφέρεται ότι κατά την αγορά πετρελαίου από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών θα αναγράφεται στα τιμολόγια, ο ΑΦΜ των διαχειριστών και όταν δεν υπάρχει ΑΦΜ θα συμπληρώνονται τα στοιχεία της ταυτότητας του υπόχρεου.

Πάντως ένα ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις το οικονομικό επιτελείο, αφορά την ευθύνη που θα έχει ο κάθε διαχειριστής στις περιπτώσεις εικονικών στοιχείων. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος πρατηριούχος χρησιμοποιήσει τα στοιχεία (ΑΦΜ ή αριθμό ταυτότητας) του διαχειριστή και εκδώσει πλαστά τιμολόγια τις φορολογικές ευθύνες θα έχει ο διαχειριστής.

Πάντως, στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων (άγνωστο πώς) για τις παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης από το σύνολο των πολυκατοικιών αλλά και μονοκατοικιών της χώρας, ώστε μέσω της διασταύρωσης των παραστατικών να μπορούν να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών A. Ρεγκούζας δήλωσε χθες στη NET ότι «με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή εκπροσώπου ξεπερνιέται το πρόβλημα του να τους στέλνουμε όλους στις επιτροπές και τους πολίτες στις εφορίες και να δημιουργούμε και συνωστισμούς εκεί. Ξεπερνιέται αυτό που είχαμε πει αρχικά για αριθμό φορολογικού μητρώου στις επιτροπές διαχείρισης.

Για το πετρέλαιο καύσεως ο διαχειριστής θα εκδίδει είτε δελτίο λιανικής πώλησης όταν πρόκειται για ιδιώτη είτε τιμολόγιο όταν πρόκειται για επαγγελματία το βενζινάδικο απ’ το οποίο θα αγοράζονται τα καύσιμα.

Στο δελτίο λιανικής ή στο τιμολόγιο θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία, η διεύθυνση και τα τετραγωνικά μέτρα της πολυκατοικίας και θα χρεώνεται αυτό στο όνομα του διαχειριστή ή εκπροσώπου της πολυκατοικίας αναγράφοντας τον δικό του αριθμό φορολογικού μητρώου. Δεν χρειάζεται να βγάλει καινούργιο ΑΦΜ. Αποφεύγουμε όλο αυτόν τον σκόπελο γιατί είδαμε ότι πράγματι θα δημιουργείται πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν υπάρχει κάποιος πολίτης που δεν είναι υπόχρεος να υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει ΑΦΜ, θα αναγράφεται ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας.»