ΔΝΤ: Περισσότερες αποκρατικοποιήσεις

ΔΝΤ: Περισσότερες αποκρατικοποιήσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητεί από την Ελλάδα η αντιπροσωπεία των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας την ετήσια έκθεση.

Σε συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη του οργανισμού με παράγοντες της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας, επεσήμαναν εμφατικά την ανάγκη για εντατικότερες αποκρατικοποιήσεις και σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών. Κοινός τόπος των πολλαπλών συναντήσεων ήταν το γεγονός της εμφάνισης της ξένης αντιπροσωπείας να επικροτεί τους σχεδιασμούς για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις αυτές Ελληνες μαρτυρούν περί του καλού κλίματος που καταγράφηκε στη φετινή επίσκεψη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. H επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2004, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε γίνει σε ένα κλίμα καχυποψίας, καθώς δεν υπήρχαν ακόμα σαφείς ενδείξεις περί της πορείας που θα ακολουθηθεί.

Το κλίμα μεταβλήθηκε στις φετινές συναντήσεις όπου κρίσιμη, με βάση τις πληροφορίες που παρείχε, ήταν η συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας κ. Πλούταρχου Σακελάρη. O προαναφερόμενος ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης που προσδοκά να πετύχει το 2005 η Ελλάδα και υπολογίζεται να κινηθεί περίπου στο 3,6%. Το συγκεκριμένο επίπεδο κρίνεται ικανοποιητικό με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται σε μεταολυμπιακό έτος, για το οποίο όλοι προέβλεπαν καθίζηση της οικονομίας και ανάπτυξης κάτω του 3%. Ενημέρωση παρείχε ο πρόεδρος του ΣΟΕ και για τον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, αλλά και τον σχεδιαζόμενο του 2006. O φετινός ως γνωστόν θα κλείσει με ένα έλλειμμα της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ, από 6,% του ΑΕΠ που ήταν το έλλειμμα του 2004. O στόχος για το 2006 είναι το δημόσιο έλλειμμα να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3%, γεγονός που θα σημάνει και την έξοδο της χώρας από τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε.

Στη μείωση του ελλείμματος θα συμβάλει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. H συγκεκριμένη πράξη που τελεί υπό την έγκριση της E.E. θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3 δισ. ευρώ, στη διετία 2005 – 2006.

Σήμερα, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και θα τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της έκθεσης που θα του παραδώσει με την ευκαιρία της αποχώρησής της την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή