ΣΗΜΕΡΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση απασχόλησης στο εμπόριο

Αύξηση 2,4% σημείωσε στο β΄ τρίμηνο του 2005, σε ετήσια βάση, ο Γενικός Δείκτης των απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Στατιστική Υπηρεσία. Οι θετικές τάσεις στην απασχόληση στο συγκεκριμένο τομέα, όπως πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομίας θα ενισχυθούν και από την εφαρμογή του νέου ωραρίου που ξεκίνησε πρόσφατα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης και αύξηση 1,4% της απασχόλησης το β΄ τρίμηνο σε σχεση με το α΄ τρίμηνο. Σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2004, σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7% στην κατηγορία καταστημάτων ειδών διατροφής, και 2,1% στην κατηγορία καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής. Ενώ σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2005 σημειώθηκε αύξηση 1,1% στην απασχόληση της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής και 1,8% στην κατηγορία καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής.

Ο εισαγγελέας Σπίτζερ «ξανακτυπά»

Κατηγορίες εναντίον οκτώ πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Marsh & ΜcLennaαπήγγειλε ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτζερ, μετά τις έρευνές του για σκάνδαλο με κατασκευασμένες ασφαλιστικές προσφορές και στρέβλωση του ανταγωνισμού. Οι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και οι δύο πρώην γενικοί διευθυντές της Marsh & McLennan, Γουίλιαμ Γκίλμαν και Τζόζεφ Πάιζερ, βαρύνονται με 37 κατηγορίες συνολικά, όπως για περιστολή εμπορικών συναλλαγών και ανταγωνισμού, σκευωρία με στόχο την εξαπάτηση και σοβαρή κλοπή. O κ. Σπίτζερ στράφηκε κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την για διαμόρφωση τιμών και καθοδήγηση πελατών σε ασφαλιστικές εταιρείες, που κατέβαλαν μυστικές προμήθειες. Βάσει των στοιχείων του εισαγγελέα, ο Γουίλιαμ Γκίλμαν σε συνεργασία με στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών είχε δημιουργήσει ένα σύστημα ψευδών μη ανταγωνιστικών προσφορών, τις οποίες προωθούσε σε εταιρείες-πελάτες της Marsh & ΜcLennaκαι τις εξαπατούσε· επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες εξασφάλιζαν πελατεία με την καταβολή υψηλής ανταμοιβής στους ασφαλειομεσίτες. Οι έρευνες ανάγκασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marsh & McLennan, Τζέφρι Γκρίνμπεργκ να παραιτηθεί το 2004.

Εξάμηνο κάμψης στην οικοδομή

Μείωση 2,7% παρουσίασε (με βάση τον όγκο) στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2005 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Στην περιφέρεια Αττικής η μείωση ήταν της τάξης του 1,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο νότιο Αιγαίο και ήταν 26,3%. H μεγαλύτερη αύξηση 11,6% ήταν στη Δ. Ελλάδα. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τον Ιούνιο η μείωση ήταν της τάξης του 15,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή