Εμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

Εμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόσφατα ανακοινωθείσα καμπάνια του Υπουργείου Ανάπτυξης για εξοικονόμηση ενέργειας φαίνεται επιτέλους να ενστερνίζεται την σταθερή γραμμή της Επιτροπής για έλεγχο της σπάταλης χρήσης ενέργειας, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Παρά την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος στο πλαίσιο της ΔΕΘ και την «ανακήρυξη» του έτους 2005 (παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει 9 μήνες) σε Ετος Εξοικονόμησης Ενέργειας, το πρόγραμμα στερείται επαρκών κονδυλίων και μιας ευρύτερης κυβερνητικής υποστήριξης. Αν και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά μικρό σε κλίμακα, σε σχέση με το έργο που επικαλείται να επιτελέσει, πρόχειρο και ανοργάνωτο, ενώ δεν προσφέρει στον καταναλωτή που θα ενδιαφερθεί να υιοθετήσει άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, γραμμή υποστήριξης και διευκόλυνσης για πρακτική εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, η ενημερωτική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας θα συνεχισθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με τη διανομή τριών βασικών φυλλαδίων:

– Εξοικονόμηση ενέργειας για καλύτερη ποιότητα ζωής και καθαρό περιβάλλον,

– Οδηγείτε οικονομικά: επτά χρυσοί κανόνες για οικονομία στα καύσιμα,

– Θέρμανση – Ψύξη: εξοικονόμηση της ενέργειας χωρίς στέρηση των ανέσεων.

Οπως παρατηρούν ειδικοί του χώρου οργάνωσης μεγάλης κλίμακας ενημερωτικών εκστρατειών, το πρόγραμμα του ΥΠΑΝ, αν και αγγίζει κάποιες βασικές παραμέτρους του ενεργειακού προβλήματος, είναι σταγόνα εν τω ωκεανώ, αφού είναι τόσο περιορισμένο σε περιεχόμενο και χρονική διάρκεια ώστε τα αποτελέσματά του να μην είναι καν προσμετρήσιμα. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση, εάν επιθυμεί πράγματι τον έλεγχο της κατανάλωσης, θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά και να εφαρμόσει ένα πολύ πιο εκτενές και μακροχρόνιο πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή