Για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας μας ανησυχεί το ΔΝΤ

Για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας μας ανησυχεί το ΔΝΤ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τις μεσοχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας εκφράζει η έκθεση των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παραδίνεται αύριο στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Πολλά ερωτήματια δημιουργεί το πόθεν θα προέλθει η ανάπτυξη. Ως γνωστόν, οι μέχρι τώρα προσπάθειες που είχαν αναληφθεί ήταν αποσπασματικές και στηρίζονταν κατά βάση σε εξωγενείς προσωρινούς παράγοντες (κοινοτικούς πόρους κ.λπ.), ενώ ήταν χαρακτηριστική η απουσία ξένων επενδύσεων. H έκθεση υπογραμμίζει τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας, που καταδεικνύεται και σε όλες τις σχετικές αναφορές των διεθνών οργανισμών, που τοποθετούν την Ελλάδα ουραγό ανάμεσα στους 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στοιχείο που συμβάλλει στη διολίσθηση της ανταγωνιστικότητας είναι ο υψηλός εγχώριος πληθωρισμός, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Παραμένει διπλάσιος του μέσου κοινοτικού και τούτο προοιωνίζεται (αν δεν ανατραπεί η τάση) συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αλλά και της απασχόλησης. Για να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία μας, το ΔΝΤ προτείνει διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, άνοιγμα των αγορών και των υπηρεσιών, αλλά και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Προχθές Παρασκευή, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ συναντήθηκε με τον κ. Αλογοσκούφη και τον προοϊδέασε για το περιεχόμενο της έκθεσης που θα του παραδώσει επίσημα αύριο. O υπουργός τούς ενημέρωσε για τις προοπτικές της οικονομίας και επισήμανε ιδιαίτερα τον ισχυρό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Για το 2005, η αύξηση θα είναι στα επίπεδα του 3,6% – 3,7%, ενώ περίπου αντίστοιχη θα είναι και η μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2006.

Οι ρυθμοί κρίνονται ικανοποιητικοί για ματαολυμπιακό έτος, οι προβλέψεις περί του οποίου ήταν γκρίζες και απαισιόδοξες. Ενα χρόνο πριν, στην αντίστοιχη επίσκεψή τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συναντούσαν τον κ. Αλογοσκούφη και στα πρόσωπά τους διαγραφόταν η δυσπιστία για τα όσα άκουγαν. Προέβλεψαν τότε ρυθμό ανάπτυξης κάτω του 3% για το 2005, που κατά τα φαινόμενα δεν επιβεβαιώνεται, με τα νέα δεδομένα. Στην προχθεσινή συνάντηση ο υπουργός ρωτήθηκε και για το τι προτίθεται να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση με τα θέματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού. Για το πρώτο σημείωσε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις ήταν να γίνουν έλαβαν ήδη χώρα και δεν προβλέπεται τίποτε άλλο. Για το ασφαλιστικό, ανέφερε τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και σημείωσε ότι στο υπόλοιπο της κυβερνητικής τετραετίας δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις. Υποσχέθηκε να προωθήσει τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος του ασφαλιστικού προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή