Νέες προοπτικές για τους μικρομεσαίους αποταμιευτές

Νέες προοπτικές για τους μικρομεσαίους αποταμιευτές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων η επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά για τους μικρούς και μεσαίους αποταμιευτές, που αποτελούν και τη μεγάλη καταθετική βάση στη χώρα μας. Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σταθερά στο 3,5%, οι αποδόσεις του ταμιευτηρίου είναι αρνητικές, οδηγώντας σε σταδιακή απομείωση του κεφαλαίου και ο μεγάλος όγκος των καταθέσεων που λιμνάζουν στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως το αποτέλεσμα της απουσίας εναλλακτικών επιλογών τοποθετήσεων ή ως ένας ενδόμυχος πλέον φόβος σε ό,τι παραπέμπει στην ανάληψη έστω και μικρού επενδυτικού ρίσκου.

Τα κεφάλαια σε απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου ξεπερνούν στη χώρα μας τα 75 δισ. ευρώ και αν και η λειτουργία του λογαριασμού ταμιευτηρίου έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας ένα μέσο τακτοποίησης του ταμείου της οικογένειας, η βέλτιστη χρήση αυτών των κεφαλαίων δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Με νωπές τις μνήμες της απώλειας μεγάλου ύψους κεφαλαίων ακόμα και από μικρούς αποταμιευτές, άπειρων σε επενδυτικούς κανόνες χρηματαγορών, οι ελληνικές αποταμιεύσεις αναζητούν διέξοδο μεταξύ προθεσμιακών καταθέσεων, λογαριασμών ταμιευτηρίου, repos, ομολόγων, τοποθετήσεων σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και κάθε μορφής αμοιβαία κεφάλαια.

Η «Οικονομική Καθημερινή» σταχυολογεί τις προτάσεις των τραπεζών για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των μικρών αποταμιεύσεων, επιδιώκοντας να διευρύνει την γκάμα των επιλογών για τα μικρομεσαία νοικοκυριά και να συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με σύγχρονες επενδυτικές -αλλά ασφαλείς κατά το δυνατόν- τοποθετήσεις. H παρουσίαση των προτάσεων, που ακολουθεί, στηρίχθηκε στην υιοθέτηση ενός ενδεικτικού παραδείγματος για κεφάλαιο 30.000 ευρώ και καταθέτη χαμηλού επενδυτικού ρίσκου, που μπορεί ωστόσο να διαθέσει με σχετική ευχέρεια το παραπάνω ποσό, δεσμεύοντάς το για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι τράπεζες μέσα από συνδυασμούς προϊόντων, βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση των αποταμιεύσεων ακόμα και ενός μικρού νοικοκυριού, που αν και δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός καταθέτη με επενδυτικές φιλοδοξίες, δικαιούται να επιδιώκει να διαφυλάξει την αγοραστική δύναμη του κεφαλαίου του.

Στο υποθετικό παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε, υιοθετήθηκε η παραδοχή ότι ο καταθέτης των 30.000 ευρώ είναι διατεθειμένος να αναλάβει μικρό μόνον επενδυτικό ρίσκο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει το αρχικό του κεφάλαιο. Στην αξιολόγηση των προτάσεων που αναλύονται παρακάτω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αποδόσεις ταμιευτηρίου, προθεσμιακών καταθέσεων ή εγγυημένου κεφαλαίου, φορολογούνται με 10% σε αντίθεση με τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που είναι αφορολόγητες, ενώ οι τιμές αποδόσεων είναι ενδεικτικές και αναφέρονται στο πρόσφατο παρελθόν με οριακές διαφοροποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή