IOBE: ευνοϊκές οι προοπτικές του κλάδου πλαστικής συσκευασίας

IOBE: ευνοϊκές οι προοπτικές του κλάδου πλαστικής συσκευασίας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές διαγράφονται οι προοπτικές του κλάδου Πλαστικής Συσκευασίας, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE). Οι ιδιότητες των πλαστικών και οι πολλαπλές εφαρμογές και χρήσεις τους καθιστούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η ζήτηση για είδη πλαστικής συσκευασίας. Αντίθετα, παρατηρείται τάση υποκατάστασης της συσκευασίας άλλων υλικών με πλαστική, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί ενισχύοντας τις ευνοϊκές προοπτικές του κλάδου.

Ωστόσο, οι συνεχείς ανατιμήσεις του πετρελαίου και κατά συνέπεια των πρώτων υλών δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον κλάδο. Σύμφωνα με τη μελέτη του IOBE, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής επηρεάζοντας τόσο τον τελικό καταναλωτή, εξαιτίας των ανατιμήσεων των τιμών των ειδών πλαστικής συσκευασίας όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου προκαλώντας συμπίεση των κερδών. H έντονα ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου και η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα και είναι πιθανό να οδηγήσει σε δύσκολη θέση ορισμένες εταιρείες του κλάδου πλαστικών. Από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου πλαστικής συσκευασίας είναι η έλλειψη εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών. Οι διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών εμποδίζουν τις επιχειρήσεις παραγωγής πλαστικών προϊόντων συσκευασίας να προγραμματίσουν ορθολογικά την παραγωγική διαδικασία και αναγκάζονται να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών, γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον το κόστος παραγωγής. Παρόλα αυτά, η κατάσταση φαίνεται πως βελτιώνεται με την εγχώρια παραγωγή PP (πολυπροπυλένιο), που καλύπτει σημαντικό μέρος των εγχώριων αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή