«Καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις»

«Καμία αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτός σε συνεννοήσεις σε ορισμένα ζητήματα – αιτήματα της ΓΣΕΕ, όπως είναι η διαδικασία διαλόγου για το «μεγάλο» ασφαλιστικό και η δημοσιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που έλαβαν οι επιχειρήσεις, αλλά κατηγορηματικά αρνητικός σε άλλα, όπως η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την επίσκεψη του, χθες, στα γραφεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς, κ. Π. Δούκα, Χρ. Φώλια, και Αδάμ Ρεγκούζα, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, στην προγραμματισμένη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκε συναινετικός σε δύο βασικά θέματα.

Κατ’ αρχάς στο ασφαλιστικό, αφού επανέλαβε ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει το 2006, φάνηκε να συμφωνεί σε μια άλλου τύπου διαδικασία διαλόγου και όχι σε αυτήν που έχει προαναγγελθεί με βασικό διοργανωτή την OKE. «Δεν έχουμε συμφωνήσει στη διαδικασία», είπε. Απαντώντας στον θόρυβο που έχει προκληθεί, δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του υφιστάμενου θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Δεν τίθεται θέμα για αλλαγές στις συμβάσεις», ανέφερε, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ισχυρό θεσμό τον οποίο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στον σχεδιασμό της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε ότι από το 2007 θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα στην κατεύθυνση δικαιότερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος. Υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί, τονίζοντας ότι ήδη, παρά τα ελλείμματα και την ανεργία, πολλά προβλήματα αρχίζουν να αντιμετωπίζονται. Τόνισε ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και το σύμφωνο σταθερότητας δεν επιτρέπουν κανενός είδους οικονομική χαλαρότητα, απορρίπτοντας την πρόταση για καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

Στη συνάντηση, το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε την καταβολή επιδόματος ύψους 300 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο το ποσό των 11.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη του INE, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων επιβαρύνει κατά 305 ευρώ μια τριμελή οικογένεια της οποία η κατοικία είναι έως 70- 80 τμ.

Επίσης, το προεδρείο της ΓΣΕΕ πρότεινε τη σύναψη συμφωνίας με χρονοδιάγραμμα σύγκλισης των μισθών με το μέσο ευρωπαϊκό όρο και επεσήμανε την ανάγκη υποστήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για μετά το έτος 2025.

O κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε «στο φαινόμενο κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, οι οποίοι εκβιάζουν με αποχώρηση των επιχειρήσεων» και ζήτησε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις επιχορήγησης των αναπτυξιακών νόμων.

«Η κυβέρνηση διά του κ. Γ. Αλογοσκούφη επιχείρησε να δώσει σήμερα στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ ένα κλίμα συναίνεσης και διαλόγου, επιχειρώντας έτσι να εκτονώσει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ. Καλύβης, προβλέποντας ότι στο εξής «η κυβερνητική τακτική θα βασίζεται στη χρήση και του μαστίγιου και του καρότου στην κυβερνητική τακτική».

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τις Ομοσπονδίες-μέλη της αποφάσισε, τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα εν όψει της κατάθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και τη σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου στις 7 Οκτωβρίου. Τυπικά από αυτήν την ημερομηνία θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγγελίας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή