Ανησυχεί για τα επισφαλή δάνεια η ΤτΕ

Ανησυχεί για τα επισφαλή δάνεια η ΤτΕ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καθυστερούμενα δάνεια αυξάνονται και ανησυχούν την Τράπεζα της Ελλάδος. H μεγάλη αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά προκαλεί παρενέργειες, στις οποίες αναφέρεται και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νίκος Γκαργκάνας, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις που καταγράφονται στο σκέλος των δανείων.

Κατά τις πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις παραπέμπουν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο προβλέψεων κυρίως για τις κατηγορίες δανείων με το οξύτερο πρόβλημα, που είναι τα καταναλωτικά.

Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος διατείνονται ότι οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα παρατηρούν ότι, παρά την αύξηση που εμφανίζουν τα επισφαλή δάνεια, το φαινόμενο δεν έχει λάβει ενδημικό χαρακτήρα, γεγονός το οποίο πιστοποιεί και η χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το τελευταίο, μετά τον έλεγχο που διενήργησε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν συστημικές απειλές στον χρηματοοικονομικό τομέα». Πάντως, το ΔΝΤ καταγράφει μεσοπρόθεσμες αδυναμίες, οι οποίες συνδέονται με την ταχεία αύξηση των δανείων και προτρέπει την Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίσει τους ελέγχους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προστασίας των καταναλωτών μέσω του Διαδικτύου. Ειδικότερα θα δημιουργήσει ειδική σελίδα στον διαδικτυακό τόπο της Τραπέζης της Ελλάδος, στην οποία θα παρουσιάζονται συγκριτικά στοιχεία για τα βασικά προϊόντα (πιστωτικές κάρτες, δάνεια, λογαριασμοί καταθέσεων) που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως εξήγησε ο κ. Γκαργκάνας στους προσκεκλημένους του τραπεζίτες, έχει στόχο να βελτιώσει το επίπεδο διαφάνειας των συναλλαγών και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή