Αύξηση αφορολογήτου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών

Αύξηση αφορολογήτου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Σε πρώτη φάση θα γίνουν αλλαγές στα αφορολόγητα ποσά, στις κλίμακες και στους συντελεστές καθώς και στις εκπιπτόμενες δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2007 θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ με μείωση των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών.

Βέβαια, παράλληλα με τις ανωτέρω παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα θα επανεξετασθούν τα όποια προνόμια και απαλλαγές, που αποτελούν έμμεση επιδότηση του κοινωνικού συνόλου υπέρ των ολίγων και ενίοτε εισοδηματικά ισχυρότερων. Ερωτηθείς σχετικά με τις φοροαπαλλαγές ο κ. Αλογοσκούφης, είπε ότι όλα τα ζητήματα θα επανεξετασθούν όταν θα παρουσιασθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι η θεσμοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή, το ύψος του οποίου θα ανέρχεται στο 25%.

Ωστόσο, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν, όπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, από βαθιές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δαπανών και στη φορολογική διοίκηση. Μάλιστα τονίζουν, ότι η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος αυτοαξιολόγησης που να υποστηρίζεται από μηχανισμούς εφαρμογής βασισμένους στον υπολογισμό του κινδύνου. Μερικά ακόμη μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί του ΔΝΤ αφορούν στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου και τη θέσπιση ισχυρότερων μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. H πρακτική της φορολογικής αμνηστίας που παραδοσιακά χρησιμοποιείται υποσκάπτει, όπως αναφέρoυν χαρακτηριστικά, τη συμμόρφωση και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός είσπραξης των οφειλών και να καταρτιστούν οι χρηματικοί κατάλογοι εν όψει μάλιστα της επικείμενης τιτλοποίησης.

Από τη στιγμή που υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τον χρηματοπιστωτικό οίκο που θα αναλάβει την τιτλοποίηση, το Δημόσιο θα πρέπει σε τριμηνιαία βάση να αποδίδει κάποιο ποσό στους επενδυτές. Υπό το άγχος λοιπόν εξεύρεσης των πόρων αυτών, οι ελεγκτές θα αναζητούν εκτός από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου και τους συνυπόχρεους, τους εγγυητές, τους κληρονόμους και γενικότερα όσους εμπλέκονται με τέτοιου είδους οφειλές. Οι εφορίες όλης της χώρας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τους οφειλέτες θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά, δικαστικά, ασφαλιστικά ή διοικητικά μέτρα σε βάρος τόσο του οφειλέτη όσο και των συνυπεύθυνων για την καταβολή των χρεών.

Πάντως, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ θεωρούν αδυναμία, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Θεωρούν την κίνηση της κυβέρνησης ένα προσωρινό μέτρο που δεν βελτιώνει την υφιστάμενη κατάσταση του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή