Αφιερωμένη στο ελληνικό εμπόριο η 22α Σεπτεμβρίου

Αφιερωμένη στο ελληνικό εμπόριο η 22α Σεπτεμβρίου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου» ανακηρύχθηκε η σημερινή από τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή, σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του κλάδου στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. H ανακοίνωση για την καθιέρωση της 22ας Σεπτεμβρίου ως ημέρας του εμπορίου έγινε στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). H ίδρυση της ΕΣΕΕ αποτέλεσε ουσιαστικά την κορύφωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης του εμπορίου που έχει καταγράψει μια ιστορική διαδρομή 150 και πλέον χρόνων από την ίδρυση των πρώτων Εμπορικών Συλλόγων στα μέσα του 19ου αιώνα.

Βασική στρατηγική

Η διοίκηση της ΕΣΕΕ, όπως τονίσθηκε, μετά τη διαπιστωμένη αυξητική συμμετοχή του εμπορίου στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θέτει ως βασική στρατηγική «την ανάδειξη του εμπορίου και των υπηρεσιών ως των ισχυρών συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της οικονομικής και κοινωνικής προόδου της χώρας». Παράμετροι, που σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο οποίος παρουσίασε τους δύο άξονες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη και ενίσχυση του εμπορίου και του επιχειρείν. O πρώτος αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το εμπόριο, εξυγιαίνουν τη λειτουργία της αγοράς και διασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. O δεύτερος αφορά τις πολιτικές για τη φορολογία, τα αναπτυξιακά κίνητρα και την πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. O κ. Σιούφας αναφέρθηκε αναλυτικά στις τομές που εισάγει για τη λειτουργία του κλάδου ο νέος νόμος για το εμπόριο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καθιέρωση του εθνικού πλαισίου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, από το οποίο προκύπτουν οφέλη τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους και τους καταναλωτές.

«Η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο συνεχίζεται κανονικά σε όλη τη χώρα», τόνισε ο κ. Σιούφας προσθέτοντας όμως ότι «στην πορεία αυτή θέλησαν να βάλουν εμπόδια μικρές οργανωμένες ομάδες, στρεφόμενες εναντίον των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας και εναντίον της δυνατότητας των καταναλωτών να κάνουν τις επιλογές που δικαιούνται. Υπογραμμίζω ότι η δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία προστατεύει σε κάθε περίπτωση τη νομιμότητα. H εφαρμογή των νόμων αφορά τους πάντες». Αναφερόμενος στις επιλογές και τις παρεμβάσεις για τη στήριξη του εμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε σε πέντε βασικά μέτρα οικονομικού περιεχομένου. Στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον νέο φορολογικό νόμο, την ένταξη του εμπορίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, στην ενίσχυση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και στη χρηματοδότηση της μερικής απασχόλησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Οπως επεσήμανε ο κ. Σιούφας, η δημιουργία ενός νέου, υγιούς εμπορικού περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή