Γερμανοί στο επίπεδο, αλλά Πολωνοί στους μισθούς οι Ελληνες της Πληροφορικής

Γερμανοί στο επίπεδο, αλλά Πολωνοί στους μισθούς οι Ελληνες της Πληροφορικής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες εργαζόμένοι στην Πληροφορική έχουν το υψηλότερο ποσοστό μεταπτυχιακών σπουδών μαζί με τους Γερμανούς και τους Νoρβηγούς, αλλά οι αμοιβές τους είναι παρόμοιες με των Πολωνών, δηλαδή οι χαμηλότερες ανάμεσα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα Indic@tor για την εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στην Πληροφορική, που έγινε στην Ελλάδα και άλλες έξι χώρες (Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς, δεν είναι παράδοξο ότι στην Ελλάδα οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων στην Πληροφορική είναι πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της καριέρας τους συγκριτικά με τους απόφοιτους κολεγίων, ενώ συνολικά στις επτά χώρες όσο αυξάνεται το επίπεδο σπουδών αυξάνεται και η «απασχολησιμότητα».

Πάντως, οι Ελληνες ανήκουν σε ομάδα των περισσότερο ικανοποιημένων υπαλλήλων (με πρώτους τους Νορβηγούς και μαζί με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς), ενώ οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Αγγλοι έδειξαν λιγότερο ευχαριστημένοι.

Αλλά ακόμη και στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης οι απαντήσεις που δόθηκαν απέχουν πολύ από τη μέγιστη τιμή ικανοποίησης που θα μπορούσαν οι υπάλληλοι να βάλουν στο ερωτηματολόγιό τους. Οι Ελληνες και οι Ολλανδοί έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τους προϊσταμένους τους, ενώ λιγότερο ευχαριστημένοι είναι οι Ιταλοί και οι Πολωνοί. Περισσότερο υγιείς αισθάνονται οι Γερμανοί και οι Ελληνες, ενώ λιγότερο οι Ιταλοί και οι Πολωνοί.

Γενική παρατήρηση είναι ότι οι υπάλληλοι σε μεγαλύτερες εταιρείες λαμβάνουν και περισσότερες ώρες εκπαίδευσης (κατά μέσο όρο μια εβδομάδα τον χρόνο), ενώ οι υπάλληλοι σε εταιρείες με λιγότερα από 50 άτομα παρακολουθούν ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης μέσα στον χρόνο.

Ακόμη, οι υπάλληλοι της Πληροφορικής απάντησαν ότι η προσωπική τους ζωή δεν εναρμονίζεται αρκετά με την επαγγελματική τους καριέρα με αποτέλεσμα να μην νιώθουν την επιθυμητή ισορροπία στη ζωή τους. Ωστόσο, οι προϊστάμενοί τους φαίνεται να έχουν λανθασμένη εντύπωση για τους υφισταμένους τους, θεωρώντας ότι αυτή η ισορροπία έχει επιτευχθεί. Στην Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό ALBA, ενώ στις άλλες χώρες από γνωστά πανεπιστήμια ή εταιρείες ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή