Με ρυθμό 32,7% αυξήθηκαν τα στεγαστικά τον Ιούλιο

Με ρυθμό 32,7% αυξήθηκαν τα στεγαστικά τον Ιούλιο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στεγαστικά δάνεια κινούν την οικονομία και δίνουν μαζί με τα καταναλωτικά φιλί ζωής στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο του 2005 αυξάνονταν με ρυθμό 32,7%, από 32,4% τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Οι υψηλοί ρυθμοί συμβαδίζουν με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, μεσούντος του θέρους, για εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2006. Οι υπουργικές δηλώσεις πυροδότησαν ένα νέο κύκλο ενδιαφέροντος περί των ακινήτων, που πρωτίστως ευνοεί τα χειμαζόμενα κρατικά ταμεία, αλλά και βοηθά το ΑΕΠ να κινείται πάνω από το όριο του 3,5%,

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων στο τέλος Ιουλίου 2005 είχε διαμορφωθεί στα 39,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα καταναλωτικά δάνεια εμφανίζουν τάσεις επιβράδυνσης, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2005 με ρυθμό 17,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 18,9% του προηγούμενου μήνα Ιουνίου. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στα 8,24 δισ. ευρώ.

Στις επιμέρους κατηγορίες της καταναλωτικής πίστης, με υψηλούς ρυθμούς αυξάνονται τα δάνεια με δικαιολογητικά (47,85% και 3,6 δισ. το υπόλοιπο), ενώ στα προσωπικά δάνεια η αύξηση είναι 44,7% και 8 δισ. το ανεξόφλητο υπόλοιπο.

Το σύνολο των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ανήλθε στα 127,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2005. Το προαναφερόμενο ποσό επιμερίζεται στις επιχειρήσεις κατά 69,6 δισ. ευρώ και στα νοικοκυριά κατά 57,6 δισ. ευρώ.

Στα μέσα της εβδομάδας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νίκος Γκαργκάνας, συναντήθηκε με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Εθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των δανείων, που παγιδεύουν τους καταναλωτές, αλλά και δημιουργούν κινδύνους για τις τράπεζες καθώς τα επισφαλή στοιχεία τους μεγεθύνονται με τον καιρό.

Αν και τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα, ο φόβος και η ανησυχία είναι για την περίπτωση που υπάρξει μια ξαφνική αύξηση των επιτοκίων, που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους δανειολήπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή