Αυξάνονται τα τέλη στις περιοχές που επιβαρύνονται από εξόρυξη λιγνίτη και διύλιση πετρελαιοειδών

Αυξάνονται τα τέλη στις περιοχές που επιβαρύνονται από εξόρυξη λιγνίτη και διύλιση πετρελαιοειδών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν οι δήμοι, έναντι της επιβάρυνσης που δέχονται από τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη και διύλισης πετρελαιοειδών, αλλά και έλεγχο της διάχυσης των κονδυλίων, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Χθες, ο υπουργός Δ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας N. Στεφάνου συναντήθηκαν με τους δημάρχους των δήμων όπου είναι εγκατεστημένες οι παραγωγικές μονάδες των τεσσάρων διυλιστηρίων της χώρας, με σκοπό την καταβολή της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για το έτος 2005. H ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταβάλει συνολικά για το 2005, σε τρεις δόσεις, στους 7 δήμους που φιλοξενούν στην περιοχή τους εγκαταστάσεις διύλισης, ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 15% έναντι της περσινής χρονιάς. H επόμενη δόση θα καταβληθεί τον Οκτώβριο και η τελευταία μέσα στον Δεκέμβριο του 2005. H αύξηση των κονδυλίων συνδυάζεται και με μεγαλύτερο έλεγχο της αξιοποίησής τους σε περιβαλλοντικά έργα για τα οποία προορίζονται. Οπως δήλωσε ο υπουργός Δ. Σιούφας μετά το πέρας της συνάντησης, ζητήθηκε από τους δήμους να αποστέλλεται στο υπουργείο ο προγραμματισμός χρήσης των αντίστοιχων κονδυλίων κάθε δικαιούχου δήμου.

Στην ορθολογικότερη κατανομή και διάθεση του τέλους που προβλέπεται από τον νόμο για τις περιοχές που επιβαρύνονται με τη δραστηριότητα της εξόρυξης του λιγνίτη, στοχεύει και η υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Πρόκειται για τους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, οι οποίοι εισπράττουν σε ετήσια βάση το 0,4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικών έργων. Το συνολικό κονδύλι εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 17 εκατ. ευρώ και θα διανέμεται ετησίως σε 28 δήμους και 7 κοινότητες των παραπάνω νομών. H αξιοποίηση των κονδυλίων από τους δήμους θα ελέγχεται μέσω δεκαπενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης σε κάθε νομό με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή