Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Ελλάδα

Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Ελλάδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στις προσπάθειες που γίνονται και σήμερα για την ανάπτυξη της Ν.Α. Ευρώπης, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης. Οι γειτονικές της Ελλάδας χώρες, ανέφερε ο υπουργός, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να ανοίξουν περισσότερο τις οικονομίες τους στον υπόλοιπο κόσμο. O ίδιος τόνισε ότι κάποιες από αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν και στη Ζώνη του Ευρώ, την επόμενη δεκαετία.

Σχετικά με τη χώρα μας, τόνισε ότι κινείται με ταχύτητα για να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Ως κύρια πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε τα ακόλουθα:

1. Η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

2. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και συνδυάζει ένα ιδανικό κλίμα μαζί με μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά (ο λόγος είναι 1,3 τουρίστες ανά κάτοικο, που είναι από τους υψηλότερους διεθνώς).

3. Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων έδειξε τις ικανότητες του ελληνικού λαού και το μέγεθος των δυνατοτήτων του.

4. Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί δραστικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

5. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και της ΟΝΕ σε μια περιοχή προορισμένη να πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Απολαμβάνοντας τη σταθερότητα του ευρώ, είναι η μόνη οικονομία στην περιοχή που μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές τη νομισματική σταθερότητα που επιθυμούν.

6. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ε.Ε., ο οποίος θα διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια.

7. Η Ελλάδα απολαμβάνει το πιο προηγμένο επίπεδο υποδομών και διαθέτει το πιο εξειδικευμένο και καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της περιοχής.

8. Ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και συνεισέφερε πέρυσι περισσότερα από 15 δισ. δολάρια στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις ενέργειες που γίνονται για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά. Ειδικότερα, σημείωσε τα ακόλουθα: «Ξεκινήσαμε μια πολιτική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής για να μειώσουμε τα ελλείμματα κάτω από το όριο του 3% που ισχύει για τα μέλη της Ευρωζώνης. Εφέτος το έλλειμμά μας θα μειωθεί από άνω του 6% του ΑΕΠ το 2004, στο 3,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το 2006 αναμένουμε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το όριο του 3%.»

O υπουργός αναφέρθηκε και σε στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Η οικονομία μας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% εφέτος. Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, οι υψηλότερες εξαγωγές κατά 7,3% σε σχέση με τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2004 και μια αύξηση κατά 13% στον τουρισμό οδηγούν την οικονομία μπροστά. Η ανεργία μειώθηκε κατά 1% στο 10,4%, παρά το τέλος των ολυμπιακών δαπανών που, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, θα οδηγούσε σε σημαντική επιβράδυνση.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή