Η μεγάλη κινητοποίηση των χρηματιστών

Η μεγάλη κινητοποίηση των χρηματιστών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπανίως γίνεται τόσο άμεση κινητοποίηση σε επαγγελματικό σωματείο. Το διοικητικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως το πρωί, συγκάλεσε γενική συνέλευση, ειδοποιήθηκαν τα μέλη και σε είκοσι λεπτά προσήλθαν 55 μέλη, από τα περίπου 80 που είναι στο σύνολο. Και μάλιστα, έσπευσαν να παρευρεθούν στη γενική συνέλευση στις 11 πριν από το μεσημέρι, ώρα που λειτουργεί η αγορά και σπανίως οι χρηματιστές απομακρύνονται από τα γραφεία τους. Η ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκαν τα μέλη του ΣΜΕΧΑ, δείχνει ενδεχομένως και τη σοβαρότητα του θέματος. Η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς προσανατολίζεται να απαγορεύσει τις αγοραπωλησίες μετοχών με προθεσμία τριών ημερών για να τακτοποιηθεί ο λογαριασμός. Δηλαδή η αγορά μετοχών θα πληρώνεται την ίδια μέρα καθώς και στην πώληση θα καταβάλλονται αυθημερόν τα χρήματα. Αυτό ήταν το φλέγον θέμα που κινητοποίησε τους χρηματιστές· μπορεί να είναι φλέγον, αλλά δεν έχουν δίκαιο.

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι αγορά τοις μετρητοίς, όποιος επενδυτής θέλει πίστωση μπορεί να αξιοποιήσει το περιθώριο που έχει καθιερωθεί ως αγορά. Και καλόν είναι να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, δανειαζόμενοι για να επενδύσουν. Ωστόσο, οι κανονικές χρηματιστηριακές συναλλαγές γίνονται με χρήματα που καταβάλλονται άμεσα. Η πρωτοτυπία της προθεσμίας τριών ημερών είναι μια εφεύρεση που αποτελεί στρέβλωση. Επιτρέπει συναλλαγές χωρίς χρήματα, επιταχύνει τεχνικά την άνοδο ή την πτώση, δημιουργεί τζίρο χωρίς κεφάλαια και στην πρακτική αυτή, που είναι γνωστή ως «αέρας» οφείλονται πολλές φούσκες του παρελθόντος.

Αν η αποκατάσταση της εύλογης απόφασης για πράξεις τοις μετρητοίς οδηγήσει σε μείωση του όγκου συναλλαγών, όπως υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, ακόμα καλύτερα. Θα έχουμε μικρότερο όγκο συναλλαγών αλλά θα είναι πραγματικός, με υπαρκτά κεφάλαια. Αν ορισμένες μετοχές μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώσουν πτώση, κι αυτό είναι θεμιτό. Είναι προτιμότερο οι τιμές όλων των μετοχών να αντανακλούν πραγματικές αγοραπωλησίες. Αλλωστε, όσοι δεν είναι στη δουλειά αυτή, αυτό νομίζουν ότι συμβαίνει. Πιστεύουν ότι χρειάζονται χρήματα για να αγοράσει κανείς μετοχές!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή