Γκρίζες ζώνες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια

Γκρίζες ζώνες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες διατυπώνονται για την ακρίβεια των στοιχείων των τραπεζών που αφορούν τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Σε μια εποχή που ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα όχι μόνο μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά ολόκληροι κλάδοι (πληροφορική, καλωστοϋφαντουργία, κατασκευές, εμπόριο κ. ά.), οι τράπεζες παραμένουν αλώβητες. Χρεοκοπίες εταιρειών και αναχρηματοδοτήσεις προβληματικών ομίλων βρίσκονται καθημερινά στην επικαιρότητα στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων κερδών των τραπεζών.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκρηξη των καταναλωτικών δανείων τα τελευταία χρόνια δεν έχει φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα που πάντα συνοδεύει ο απότομος και μεγάλος δανεισμός.

Πολλοί επισημαίνουν ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι ακριβής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση: τα κριτήρια καθορισμού ενός δανείου ως προβληματικού, τον υπολογισμό της ζημίας, την καταγραφή του προβλήματος, αλλά και την ειλικρίνεια με την οποία οι τράπεζες αναφέρουν τα δυσάρεστα αυτά στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αιτιάσεις διατυπώνονται και για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων της ΤτΕ. H εποπτεία της κεντρικής τράπεζας χαρακτηρίζεται παθητική, καθώς δεν πραγματοποιούνται αναλυτικοί έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ώστε να διαπιστωθεί η ακρίβεια των στοιχείων που αυτές δηλώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γενικής Τράπεζας. H εξαγορά της από τη γαλλική Societe Generale έφερε στο φως «δάνεια σκουπίδια» εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήταν προσεκτικά κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Συντηρητικοί και απαισιόδοξοι…

Οι Ελληνες διαθέτουν μικρή επενδυτική δυνατότητα, καθώς δεν μπορούν να αποταμιεύσουν περισσότερα από 50.000 ευρώ κατά μέσον όρο. Επίσης, αποφεύγουν τον κίνδυνο και βλέπουν το μέλλον των αποταμιεύσεών τους μάλλον απαισιόδοξα. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της GfK Market Analysi, η οποία διεξήχθη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σχεδόν τα ίδια συμπεράσματα ισχύουν για τον μέσο Ευρωπαίο επενδυτή. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι Αμερικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή