Δάνεια ανάλογα με το εισόδημα

Δάνεια ανάλογα με το εισόδημα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για την αύξηση των δανείων και αναζητεί τρόπους να καταστήσει περισσότερο προσεκτικούς τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες. Με δηλώσεις του από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας έθεσε θέμα εφαρμογής πλαφόν στο ύψος της δόσης που μπορεί να καταβάλει ανά μήνα ένας δανειολήπτης. Ανεξαρτήτως του αριθμού των δανείων, το σύνολο του ποσού που θα καταβάλλεται μηνιαίως όπως πιστεύουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτου.

Η κεντρική τράπεζα διά στόματος του διοικητή της εξήγγειλε επίσης τη διενέργεια νέας έρευνας από την ICAP, η οποία θα αναλάβει να διευρευνήσει το βαθμό υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Ανάλογη έρευνα είχε γίνει το 2003 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θέμα υπερχέωσης δεν τίθεται.

Την κεντρική τράπεζα ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προστασία των δανειοληπτών αλλά και η υγεία του τραπεζικού συστήματος. Επιχειρεί έτσι με συστάσεις προς τους ναυτιλλομένους να περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων και ιδιαίτερα να εμπεδώσει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις τράπεζες.

Τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τα στεγαστικά δάνεια τον Ιούλιο του 2005 αυξάνονταν με ρυθμό 32,7%, από 32,4% τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Οι υψηλοί ρυθμοί συμβαδίζουν με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, μεσούντος του θέρους, για εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2006.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων στο τέλος Ιουλίου 2005 είχε διαμορφωθεί στα 39,5 δισ. ευρώ.

Τάσεις επιβράδυνσης εμφανίζουν τα καταναλωτικά δάνεια, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2005 με ρυθμό 17,4%, έναντι ρυθμού αύξησης 18,9% του προηγούμενου μήνα Ιουνίου. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στα 8,24 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή