Δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

Δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που θα περιληφθούν στον Προϋπολογισμό του 2006 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον. O υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για τη βελτίωση του επιπέδου των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως έπραξε και πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 2005 στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ είχαν χορηγηθεί διπλάσιες αυξήσεις του πληθωρισμού.

Ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, διαβεβαίωσε ότι η δημιοσιονομική προσαρμογή παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2006 μέσω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών, μέτρων για τη συγκράτηση του δανεισμού των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και συστηματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επαναβεβαίωσε ότι στόχος για το 2006 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

Στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία, όπως είπε, υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό, που είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. H ατζέντα περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, το νέο νομικό πλαίσιο για τις συμπράξεις του δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και στο ωράριο των καταστημάτων.

«Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σχετικά καλή, αλλά έχουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα και να εμπεδώσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Οπως εκτίμησε ο κ. Αλογοσκούφης, «μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν, για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν στη χώρα. Είμαστε σε μια περιοχή, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία. H χώρα μας μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν την αναπτυξιακή διαδικασία και αυτό το τονίσαμε πολλές φορές εδώ, σε όλες τις επαφές, τις οποίες είχαμε».

Κεντρικός άξονας των επαφών του κ. Αλογοσκούφη στην αμερικανική πρωτεύουσα με την ευκαιρία του ΔΝΤ ήταν η προώθηση της Ελλάδος ως πύλη των επενδύσεων στην περιοχή της NA Ευρώπης. O υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε εξαιρετικό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην περιοχή στη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε. Οπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί κέντρο της ευρύτερης περιοχής στην οποία οι ελληνικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά την υποβάθμιση της Ελλάδος, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο ήταν το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί ιστορικά.

Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι οίκοι αναγνωρίζουν την ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, η οποία αντανακλάται στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ρυθμό και να «μη μείνουμε στη μέση του δρόμου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επαφές

Αργά χθες το απόγευμα, o υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα επισκέφθηκε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή του, Τζον Θέιν. Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, είχε σειρά συναντήσεων και με θεσμικούς επενδυτές. Σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ», ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή