Ανοδικά οι εξαγωγές το επτάμηνο

Ανοδικά οι εξαγωγές το επτάμηνο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαια πετρελαίου, ορυκτά ασφαλτωδών, πλεκτά ενδύματα για γυναίκες και κορίτσια, φάρμακα και αργίλιο αποτελούν το 25% των εξαγωγών της Ελλάδος. O καλύτερος πελάτης της Ελλάδος είναι η Γερμανία και την ακολουθούν Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, ΗΠΑ και Κύπρος, που απορροφούν πάνω από το 40% των ελληνικών εξαγωγών.

Αύξηση 7,3%

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), με την ευκαιρία της παρουσίασης των στοιχείων για το πρώτο επτάμηνο του έτους. Οι εξαγωγές στο πρώτο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές σημείωσαν καθαρή αύξηση 4,8% σε σύγκριση με 4,5% το α΄ εξάμηνο 2005. Οπως παρατηρεί ο ΟΠΕ, η αύξηση αυτή πραγματοποιήθηκε παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την αρνητική επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ποσοστό 13,7%.

O ΟΠΕ εστιάζει τώρα την προσοχή του στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς παρουσίασαν πρόσφατα σημαντική άνοδο στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέβηκαν από την 27η θέση στην 15η θέση και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η πορεία αυτή θα ενισχυθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2006, μέσω ενεργειών του ΟΠΕ στη συγκεκριμένη αγορά όπως η συμμετοχή 110 ελληνικών εταιρειών στις Εκθέσεις Big Show και Index και η οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής μέχρι το τέλος του 2005.

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος για το τελευταίο τρίμηνο του 2005 και του 2006 θα δοθεί από τον ΟΠΕ στην περιοχή της Απω Ανατολής, καθώς η πλειοψηφία των χωρών κατατάσσεται μετά την 30ή θέση, παρά το μέγεθος και το δυναμισμό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης του ΟΠΕ για την αγορά της Κίνας, για το 2006. Την έναρξη θα σηματοδοτήσει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή που θα πραγματοποιηθεί 11 – 16 Δεκεμβρίου 2005, με έμφαση στον κλάδο των τροφίμων – ποτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή