ΔΕΗ: τα καύσιμα «ψαλίδισαν» τα κέρδη

ΔΕΗ: τα καύσιμα «ψαλίδισαν» τα κέρδη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καύσιμα και ρύποι οδήγησαν σε κατάρρευση την κερδοφορία της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη προ φόρων της επιχείρησης μειώθηκαν κατά 28,4%, τα καθαρά κέρδη κατά 23,4% και τα EBITDA κατά 16%. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανακοινώθηκαν επισήμως χθες, αφού προηγουμένως εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο στην πρώτη μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση, συνεδρίασή του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε σε συναινετικό κλίμα. Τον τόνο της συναίνεσης έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο στην έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με τα μέλη του Δ.Σ., ούτε με τα στελέχη της επιχείρησης καθώς επίσης ότι δέχεται στο σύνολό τους όλες της ληφθείσες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. H συζήτηση εξελίχθηκε σε χαμηλούς τόνους και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, λόγω της πληθώρας των θεμάτων, αφού από την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση μεσολάβησε πάνω από ένας μήνας.

Αυξημένη κατά 7,7% είναι και η δαπάνη για μισθοδοσία (διπλάσια του πληθωρισμού), αλλά και οι δαπάνες για αγορά ενέργειας (εισαγωγές) κατά 11,9%. O κύκλος εργασιών της επιχείρησης διαμορφώθηκε στα 2,119 δισ. ευρώ και εμφανίζεται αυξημένος κατά 5,8% και οι επενδύσεις οριακή μείωση της τάξης του 0,3%. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 147,7 εκατ. ευρώ έναντι 192,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 και τα κέρδη προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (EBITDA) μειώθηκαν στα 552,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 223,2 εκατ. ευρώ έναντι 311,9 εκατ. ευρώ. H μείωση της κερδοφορίας της επιχείρησης που άρχισε να καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να συνεχιστεί και το τρέχον τρίμηνο με χαμηλότερο ωστόσο ρυθμό, αφού από την πρώτη Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. H εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακόψει την πορεία του ρυθμού μείωσης της κερδοφορίας του έτους, που σύμφωνα με πληροφορίες κινείται στο 31%, που σημαίνει ότι τα κέρδη της επιχείρησης την τρέχουσα χρήση μειώνονται κατά 1/3 περίπου.

Απεργίες

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η ηγεσία της οποίας παραχώρησε χθες λίγο πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου συνέντευξη Τύπου, προέβλεψε την αρνητική εικόνα την αποτελεσμάτων, απέδωσε ωστόσο εμμέσως κατά ένα μεγάλο μέρος την αρνητική αυτή εικόνα στην «αναξιοπιστία του Δημοσίου». Οπως αποκάλυψε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, μόνο τρία υπουργεία και συγκεκριμένα τα Υγείας, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 30 εκατ. ευρώ για το έτος 2005.

Αναφέρθηκαν επίσης στο «κοινωνικό κόστος» (ηλεκτροδότηση, νησιών, αγροτικά τιμολόγια, πολύτεκνοι κ.λπ.) που επιβαρύνει την επιχείρηση με 300 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και στο κόστος των ανενεργών επενδύσεων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. H ηγεσία της ΓΕΝΟΠ μίλησε και για τις «αρρυθμίες» στη διοίκηση της επιχείρησης, οι οποίες, όπως τονίστηκε, εάν συνεχιστούν θα είναι εις βάρος της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έστειλε χθες μήνυμα και προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προαναγγέλλοντας 24 συνεχόμενες απεργίες στην περίπτωση που το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς κατατεθεί στη Βουλή ως έχει. Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δεν βοηθάει την απελευθέρωση αλλά και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, τόνισαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας. Οπως ανακοινώθηκε, η ΓΕΝΟΠ θα διεκδικήσει με απεργιακές κινητοποιήσεις εάν χρειαστεί, τον έλεγχο σε ποσοστό 100% της εταιρείας που θα συσταθεί για την ενιαία διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και διανομής.

Η ΓΕΝΟΠ διεκδικεί επίσης συμμετοχή της ΔΕΗ στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για την παραγωγή και ένταξη στο σύστημα 900 επιπλέον μεγαβάτ που το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα γίνουν από ιδιώτες. H ηγεσία της ΓΕΝΟΠ τάχθηκε υπέρ των επιχειρηματικών συμπράξεων με ιδιώτες, υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι επιβεβλημένο, αλλά να αποφασίζεται από την ίδια την επιχείρηση. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη συνολικά 2.200 νέων προσλήψεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει και θα πρέπει να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή