Ξεκινούν έλεγχοι σε 16.630 επιχειρήσεις

Ξεκινούν έλεγχοι σε 16.630 επιχειρήσεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικευμένους ελέγχους σε όλο το φάσμα της αγοράς σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την τόνωση των δημοσίων εσόδων, αλλά και για να μεταδοθεί η εικόνα στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι υπαρκτός.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αλλά και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων σχεδιάζει τη διενέργεια ελέγχων σε 16.630 επιχειρήσεις, ενώ η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη σημασία τους ελέγχους που θα διενεργηθούν για την είσπραξη των ανωτέρω οφειλών δεδομένου ότι οι ενστάσεις που διατυπώνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να τιτλοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη έγκειται στις επιφυλάξεις -των Ευρωπαίων- για τις δυνατότητες του ελεγκτικού μηχανισμού. Μάλιστα πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εισπράξει τα απαιτούμενα ποσά και ανταπαντούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι επί της ουσίας η τιτλοποίηση θα είναι ένα δάνειο για την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο στο νέο σχέδιο που θα αποστείλουν στις υπηρεσίες της E.E. θα γίνεται γενική αναφορά για τιτλοποίηση εσόδων που θα προέρχεται συνολικά από την πάταξη της φοροδιαφυγής (στα οποία έσοδα συμπεριλαμβάνονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη).

Σχετικά με τον προγραμματισμό της ΥΠΕΕ για το τέταρτο τρίμηνο του έτους οι ελεγκτές πέραν των ελέγχων διακίνησης, θα οργανώσουν στοχευμένους ελέγχους (εντός επιχειρήσεων) με αυστηρή επιλογή και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα πρόληψης και αποφυγής παραλείψεων εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Στόχος αυτών των ελέγχων είναι η διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας καθώς και η απόδοση επιρριπτόμενων και παρακρατούμενων εμμέσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ. Στις σχετικές οδηγίες επισημαίνεται η «αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης των ελέγχων με την πραγματοποίηση ουσιαστικών ελεγκτικών επαληθεύσεων σε όλα τα αντικείμενα αρμοδιότητας της ΥΠΕΕ». Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο οι κατηγορίες επιχειρήσεων που θα ελεγχθούν είναι:

– Επιχειρήσεις πετρελαιοειδών προϊόντων.

– Επιχειρήσεις κατασκευαστικού τομέα.

– Φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτήρια, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και λοιπά συναφή.

– Επιχειρήσεις εισαγωγής και χονδρικής διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών.

– Επιχειρήσεις παραγωγής – τυποποίησης τροφίμων και χονδρικής διάθεσης αυτών.

– Επιχειρήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης.

– Επιχειρήσεις ειδών ζαχαροπλαστικής (χονδρική πώληση).

– Επιχειρήσεις διάθεσης κοσμημάτων και ειδών δώρων.

– Επιχειρήσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, λοιπών οχημάτων καθώς και επισκευής αυτών.

– Κέντρα διασκέδασης και ιδίως αυτά με επώνυμους καλλιτέχνες.

– Ταβέρνες, εστιατόρια και λοιπούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

– Επιχειρήσεις καλλωπισμού.

– Επιχειρήσεις συγκέντρωσης -φύλαξης -αποθήκευσης – συντήρησης-επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Κριτήρια επιλογής

1. Το μέγεθος της επιχείρησης (προτεραιότητα σε επιχειρήσεις με σημαντικό οικονομικό μέγεθος).

2. Εικόνα της επιχείρησης (μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, μεγάλα ποσά πιστωτικού ΦΠΑ κ.λπ.).

3. Μέγιστη δυνατή διασπορά ελέγχων ούτως ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ελέγχων, χωρίς λόγο, στις ίδιες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος επιχειρήσεων.

Κατά τη διενέργεια των ελέγχων θα εξετάζεται σε όλες τις περιπτώσεις εάν οι επιχειρήσεις έχουν αποδώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΥΠΕΕ θα προσανατολίσουν τους ελέγχους σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική υστέρηση των εσόδων ΦΠΑ, με βάση στοιχεία απόδοσης ΦΠΑ ανά ΔΟΥ.

Στο αναφερόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των ελέγχων διακίνησης και διάθεσης αγαθών σε μη στεγασμένους χώρους, όπως και σε λαϊκές αγορές, σε παζάρια, στο στόχαστρο των υπηρεσιών της ΥΠΕΕ θα είναι και το παραεμπόριο που διενεργείται εκτός των χώρων αυτών, στις παρυφές τους, καθώς και σε εμπορικούς δρόμους ή κοντά σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων, μετρό και σε πεζόδρομους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο ειδών ένδυσης, οικιακής χρήσης, μικροσυσκευές, εργαλεία, γυαλιά ηλίου, ρολόγια, υφάσματα, τσάντες, κεντήματα που παράγονται σε Τρίτες Χώρες (Κίνα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κορέα). Οι ανωτέρω έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν το επόμενο τετράμηνο. Συγκεκριμένα, θα διενεργηθούν περίπου 4.000 έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων και ιδιαίτερα πετρελαιοειδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή