Στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ

Στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα 10 δάνεια δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στην ώρα του, καθώς οι δανειολήπτες καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους πάνω από τρεις μήνες. Πρόκειται για συνολικά περίπου 290.000 δανειολήπτες που χρωστούν στις τράπεζες 3,2 δισ. ευρώ. Οι μισές καθυστερήσεις και σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεών τους προέρχονται από την καταναλωτική πίστη. Στα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται περίπου 40.000 δάνεια σε καθυστέρηση (ποσό 1,7 δισ. ευρώ) και στην καταναλωτική πίστη περίπου 250.000 δάνεια ποσού 1,4 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις πιστωτικές κάρτες και στα ανοιχτά και προσωπικά δάνεια απ’ όπου προέρχεται ο κύριος όγκος των καθυστερήσεων (περίπου 220.000 δάνεια και κάρτες ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ). Οι καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες υπολογίζονται στο 7% των υπολοίπων και στα προσωπικά και ανοιχτά δάνεια στο 8%. Στα καταναλωτικά δάνεια οι καθυστερήσεις είναι μικρότερες και εκτιμώνται στο 6%. Και όλα αυτά, παρά τις μεταφορές υπολοίπου και τις αναχρηματοδοτήσεις στις οποίες προσφεύγουν περίπου 1.000.000 κάτοχοι καρτών και προσωπικών δανείων τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται μια πλημμμυρίδα δανείων προς τα νοικοκυριά. Χιλιάδες προσφορές για πιστωτικές κάρτες χωρίς δικαιολογητικά. Υπέρογκες αυξήσεις πιστωτικών ορίων ακόμα και για καταναλωτές που συχνά-πυκνά αμελούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τη δόση τους. Προεγκεκριμένα δάνεια κάθε είδους, τα οποία χορηγούνται μέσα σε λίγες μόνο ώρες δίχως τον παραμικρό έλεγχο. Δωρεάν έξοδα μηχανικού, έξοδα δικηγόρου, έξοδα φακέλου, «δώρο» η πρώτη δόση, ενώ προσφέρεται ακόμα και δυνατότητα πληρωμής της πρώτης δόσης ένα χρόνο μετά την εκταμίευση του δανείου! Με τα επικοινωνιακά αυτά «όπλα» οι τράπεζες «μαγνητίζουν» ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά τα οποία δανείζονται στο όριο των οικονομικών τους δυνατοτήτων οδηγώντας τεχνηέντως τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή