Από Σάμο και Λευκάδα ξεκινάει η ενιαία κάρτα ασφάλισης και υγείας

Από Σάμο και Λευκάδα ξεκινάει η ενιαία κάρτα ασφάλισης και υγείας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιλοτική εφαρμογή της ενιαίας κάρτας ασφάλισης και υγείας, αρχικά σε δύο περιοχές, προωθεί το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη και εφαρμογή του προγράμματος το οποίο θα ξεκινήσει από τη Σάμο και τη Λευκάδα, με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Στις θετικές επιπτώσεις εφαρμογής της ενιαίας μαγνητικής κάρτας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. N. Αγγελόπουλου στην «K», προσμετρούνται: η κατάργηση του ιατρικού φακέλου, η αυτόματη καταγραφή της ιατρικής ή νοσοκομειακής δαπάνης, ο αποτελεσματικός έλεγχος του συνταγολογίου, η δημιουργία ιστορικού διάγνωσης για κάθε έναν ασφαλισμένο από την ημέρα γέννησής του.

Η κάρτα αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και προοπτικά αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H μελέτη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πολιτεία». H εφαρμογή της κάρτας, στον βαθμό που αποδειχθεί ότι συνοδευεται από τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί τα πυρά των κυκλωμάτων που ταλαιπωρούν τον χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι προφανές ότι θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές στον έλεγχο των ασφαλιστικών δαπανών. Πάντως, ο υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασφαλισμένου θα εχει μόνο ο γιατρός του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη εφαρμογή προγράμματος στην Ταϊβάν εντάχθηκαν 22 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή