Υποχρεωτική η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών

Υποχρεωτική η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτικά θα υποβάλουν φέτος περίπου 1.100.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών με προφανή στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούν να ελέγχουν από κοντά τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό τα κυκλώματα που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

1. Ως γνωστόν, με την AYOO 1079229/559/0015/ ΠΟΛ.1114/18.8.2005, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1191 τΒ΄/26.8.2005, ορίζεται ότι οι υπόχρεοι σε υποβολή των καταστάσεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (ΚΒΣ), για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2005 και εφεξής, υποχρεούνται να υποβάλουν τις αρχικές εμπρόθεσμες καταστάσεις αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) www.gsis.gr, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν και ανεξάρτητα από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα) και σύμφωνα με τον τρόπο υποβολής που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης αυτής.

2. Με τις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 της ως άνω απόφασης ορίζεται ότι, ειδικά για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν εντός του ημερολογιακού έτους 2004 και οι σχετικές καταστάσεις γι’ αυτές δεν έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης αυτής (26.8.2005), η υποβολή θα γίνει υποχρεωτικά από την ημερομηνία αυτή και μετά μέσω Διαδικτύου ή μέσω των ΚΕΠ, προσκομιζόμενες σ’ αυτά σε ηλεκτρομαγνητική μορφή (δισκέτα) ή σε χειρόγραφη – έντυπη μορφή μέχρι 10 συνολικά καταχωρίσεις (πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων) ή μέσω ΔΟΥ μόνο με ηλεκτρομαγνητικό μέσο (δισκέτα), ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων του ΚΒΣ και ανεξάρτητα από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

3. Περαιτέρω με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9, καθορίστηκαν οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των καταστάσεων αυτών (έτους 2004) ως εξής:

30ή Σεπτεμβρίου 2005 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2.

21η Οκτωβρίου 2005 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3, 4.

11η Νοεμβρίου 2005 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 5, 6.

2α Δεκεμβρίου 2005 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7, 8.

30ή Δεκεμβρίου 2005 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 9, 0.

4. Λαμβανομένου υπόψη του απώτερου σκοπού που εξυπηρετεί η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και για τη διευκόλυνση εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής από τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των καταστάσεών τους ορίστηκε μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2005, λόγω και της πρώτης εφαρμογής του ανωτέρω τρόπου υποβολής τους, θεωρούνται εμπρόθεσμες οι καταστάσεις των ανωτέρω υπόχρεων εφόσον υποβληθούν με τους τρόπους που ορίζονται με τις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 της υπόψη απόφασης, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 2 της παρούσης και μέχρι την 21η Οκτωβρίου 2005, καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3, 4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή