Λίστα ΓΣΕΕ για επιδοτούμενες επενδύσεις 410 εκατ. που απέδωσαν… 16.000 απολύσεις

Λίστα ΓΣΕΕ για επιδοτούμενες επενδύσεις 410 εκατ. που απέδωσαν… 16.000 απολύσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές διαστάσεις αποκτά η επιδότηση σε όσες επιχειρήσεις είτε έκλεισαν είτε μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, παραβαίνοντας τους όρους των αναπτυξιακών νόμων.

Μια ημέρα μετά την εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», η ΓΣΕΕ, η οποία έχει ζητήσει από τα υπουργεία Αναπτυξης, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ αναλυτικά στοιχεία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων, δημοσιοποίησε χθες τον κατάλογο των επιχειρήσεων που μείωσαν το προσωπικό τους καθώς και τα ποσά που διατέθηκαν βάσει του N. 3200/2004. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας χάθηκαν 16.445 θέσεις εργασίας. H Κοζάνη, η Ξάνθη, η Αττική και ο Εβρος είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανεργία. Μόνο στον Πειραιά χάθηκαν 1.179 θέσεις εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, από τον περασμένο Μάιο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν επενδυτικές προτάσεις ύψους 409,53 εκατομμυρίων ευρώ στις οποίες προβλέπεται η δημιουργία μόνο 569 θέσεων εργασίας σε 9 περιοχές της χώρας. Αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έλαβαν μέσω των αναπτυξιακών νόμων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ 900 επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Αφορμή για την ανάδειξη του θέματος αποτέλεσε η διόγκωση των προβλημάτων και η αύξηση των απολύσεων. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά τις αρνητικές απαντήσεις που δίδουν και οι τράπεζες δημοσίου συμφέροντος στα αιτήματα για δανειοδότηση. Οι κραδασμοί μεταφέρονται στο υπουργείο Απασχόλησης, έξω από το οποίο πραγματοποίησαν χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι της Sex Form και των Κλωστηρίων Πρεβέζης.

Η τριμερής συνάντηση που έγινε για τα Κλωστήρια υπό τον υφυπουργό κ. Γερ. Γιακουμάτο, με τη συμμετοχή της ιδιοκτησίας και του προέδρου της ΓΣΕΕ, κατέληξε σε ναυάγιο, παρ’ ότι καθορίστηκε νέα συνάντηση στις 15 Οκτωβρίου. Για τη Sex Form, το υπουργείο δεσμεύθηκε για τη χορήγηση επιδόματος του ΟΑΕΔ στους εργαζομένους που κάνουν επίσχεση και για το πάγωμα των δανείων των εργαζομένων στον OEK. Νέα τριμερής σύσκεψη αναμένεται σήμερα για τα προβλήματα της επιχείρησης «Κεράνης».

Κατά της δημοσιοποίσης ο ΣΕΒ

Κατά της πρότασης της ΓΣΕΕ να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων εκείνων που έλαβαν επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο και έκλεισαν ή έκαναν απολύσεις τάσσεται ο ΣΕΒ. Οπως είπε χθες ο πρόεδρος του συνδέσμου Οδυσσέας Κυριακόπουλος, δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται ονόματα επιχειρήσεων χωρίς να έχουν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις που να τεκμηριώνουν ότι υπήρξε δόλος. (Σελ. 22)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή