Ακόμη μια θέση πιο κάτω στην ανταγωνιστικότητα

Ακόμη μια θέση πιο κάτω στην ανταγωνιστικότητα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποβαθμίζεται η ελληνική οικονομία στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Κατατάσσεται εφέτος στην 46η θέση, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 37η. Η μεγάλη επιδείνωση στην κατάταξη της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση, αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ. Ηδη έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα, χώρες οι οποίες εντάχθηκαν πρόσφατα στην E.E. όπως είναι η Λεττονία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κύπρος αλλά και άλλες χώρες όπως η Τυνησία και η Νότιος Αφρική. Στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται και πάλι η Φινλανδία, η ΗΠΑ, η Σουηδία, η Δανία.

Στους επιμέρους δείκτες της έρευνας, τις καλύτερες βαθμολογίες, η χώρα μας συγκέντρωσε φέτος στους τομείς των υποδομών, των χρηματοδοτήσεων, του ανοίγματος των αγορών της και των δημοσίων θεσμών της, ενώ τις χειρότερες έλαβαν ο δημόσιος τομέας, η τεχνολογία και η λειτουργία και στρατηγική της επιχείρησης.

Δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της E.E. το σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβώνας, που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κοινότητα στις 15 Οκτωβρίου. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η ηγεσία του ΣΕΒ, αναφέροντας ότι το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί και χρήζει βελτιώσεων, περιλαμβάνει πολλούς μη μετρήσιμους στόχους. «Οταν οι στόχοι δεν είναι μετρήσιμοι, τότε και τα μέτρα που προτείνονται δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα», επισήμαναν χθες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος και Δ. Δασκαλόπουλος αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης για την προώθηση των όποιων μέτρων. Συναίνεση που όπως συμπλήρωσαν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σε θέματα όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας, η πολυνομία και η χωροταξική αναρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή