Ενδυνάμωση τεχνολογικής συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου

Ενδυνάμωση τεχνολογικής συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης για την Ερευνα και την Τεχνολογία θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Τούτο τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου μιλώντας στη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών για θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας.

«Θα καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για την υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να υπάρξει συστηματική προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων αλλά και του σημαντικότατου επιστημονικού δυναμικού των χωρών μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση των στόχων του Σχεδίου Δράσης θα μεταβάλει ριζικά το Επιστημονικό και Τεχνολογικό τοπίο στην περιοχή με θετικές επιπτώσεις στις επιστημονικές κοινότητες και κοινωνίες των χωρών γενικότερα.

Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι το ενεργό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή δεν είναι καινούργιο. «H χώρα μας διατηρεί από χρόνια ενεργές διμερείς επιστημονικές και τεχνολογικές συνεργασίες με το σύνολο σχεδόν των χωρών που απαρτίζουν την ΟΣΕΠ. Ενδεικτικά και μόνο για την τελευταία τριετία έχουμε χρηματοδοτήσει 150 κοινά ερευνητικά έργα με ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ».

Κοινοτικό ενδιαφέρον

Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης η παρούσα χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση το νέο (7ο) Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα και Τεχνολογία αλλά και το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τις Γειτονικές Χώρες που θα μπορούσε να στηρίξει και δράσεις που σχετίζονται με την Ερευνα και Τεχνολογία.

«Αποτελεί συνεπώς», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, «εξαιρετικά σημαντική πρόκληση για την ΟΣΕΠ η λειτουργία της ως αξιόπιστου συνομιλητή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαι πεπεισμένος ότι το ενδιαφέρον της Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδικότερα είναι δεδομένο. Εμπρακτη απόδειξη αυτού του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η οικονομική στήριξη που παρέχει για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής, αλλά και η παρουσία υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων της σήμερα εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή