Κριτική ΣΕΒ στο σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Κριτική ΣΕΒ στο σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της E.E. το σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβώνας, που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κοινότητα στις 15 Οκτωβρίου. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η ηγεσία του ΣΕΒ, αναφέροντας ότι το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί και χρήζει βελτιώσεων, περιλαμβάνει πολλούς μη μετρήσιμους στόχους. «Οταν οι στόχοι δεν είναι μετρήσιμοι, τότε και τα μέτρα που προτείνονται δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα», επισήμαναν χθες ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος και Δ. Δασκαλόπουλος αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης για την προώθηση των όποιων μέτρων. Συναίνεση που όπως συμπλήρωσαν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό σε θέματα όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας, η πολυνομία και η χωροταξική αναρχία. O κ. Οδ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων καθώς όπως προκύπτει από την έκθεση του World Economic Forum με βάση το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας «μας έχουν ξεπεράσει χώρες οι οποίες εντάχθηκαν πρόσφατα στην E.E. όπως είναι η Λεττονία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κύπρος, αλλά και άλλες χώρες όπως η Τυνησία και η Νότιος Αφρική». Αν και έχουν γίνει πολλά βήματα, πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να προωθήσουμε και να υιοθετήσουμε». Σύμφωνα με το ΣΕΒ για να ανατραπεί η αρνητική πορεία απώλειας θέσεων της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των δεικτών ανταγωνιστικότητας χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε τρεις κατευθύνσεις: λήψη μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος/περιορισμό της γραφειοκρατίας και αναθεώρηση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ρωτήθηκε και για το ζήτημα που προέκυψε με την ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αδάμ Ρεγκούζα περί «γρηγορόσημου». Αποφεύγοντας να σχολιάσει είπε ότι είναι «αδιανόητο υπουργός να μίλησε για «γρηγορόσημο»», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι κοινός τόπος πως υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς που είναι αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ΣΕΒ τάσσεται κατά της πρότασης της ΓΣΕΕ να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων εκείνων που έλαβαν επιδοτήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο και έκλεισαν, καθώς δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που να τεκμηριώνουν ότι υπήρξε δόλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή